Казусът с бързите тестове: Не са надеждни, но са възможност

Така ще може да се покрие по-голяма част от населението
24 мар 2020 22:48,
18

След създаването на Медицинския съвет, който ще информира за лечението на COVID-19, независимо от Националния кризисен щаб, се появи казус относно бързите тестове за откриване на коронавируса. Докато от Националния щаб излязоха с мнението, че бързите скрининг тестове не са надеждни, от новосъздадения Медицински съвет смятат, че те се използват навсякъде в Европа и трябва да бъдат масово приложени и у нас.

"Истината в този казус е, че ако се използват бързите тестове, ще могат да се направят проби на доста по-голяма част от пациентите, за които се съмняваме, че тяхното остро респираторно заболяване - зад него се крие Ковид. Прав е проф. Кантарджиев, че те не са абсолютно надеждни, така както другите тестове, които стават за 24 часа, но това са възможностите да се тестват по-широк кръг от хора", посочи д-р Гергана Николова, която е член на Управителния съвет на БЛС.

Тук става въпрос за тестове, които трябва да се правят в лабораторни условия, отбеляза още тя в ефира на "Денят ON AIR".

"Пациентите изпълняват това, което е спуснато от щаба като указание. Звънят по телефоните. В по-голямата част от времето ми се налага да говоря почти непрекъснато по телефона. Помага ни това, че ние тези пациенти ги познаваме от много дълги години", каза д-р Николова относно консултирането на пациенти от разстояние.

"Има пациенти, с които поддържаме ежедневна връзка", посочи тя.

Според нея извънредните мерки са били съвсем навременни.

"Ние не можем да спрем навлизането на Ковид в страната. Идеята е да забавим неговото навлизане и по този начин здравната система да може да се справи с пациентите, които са в по-тежко състояние", обясни д-р Николова за Bulgaria ON AIR.

"Наистина е много трудно държавата да се справи с този проблем. Затова е и апелът на БЛС за тази дарителска кампания, която започнахме, за да можем да снабдим всички колеги, особено тези, които са на предния фронт да имат необходимите предпазни средства", обясни членът на УС на БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учените драпат за масов скрининг за да могат след това да напишат две-три статии и да оправдаят заплатите си, естествено че някои от ''експертите'' имат чисто комерсиален интерес поради връзките си с лабoраториите и фирмите които внасят бързите тестове, защо трябва да се тестват всички и да се разкарават насам-натам из градовете и да се трупат в лабораториите, където сигурно са минали доста заразени
15
0
 
4
 
! Отговори
пппп преди 4 години
До АнонименНе са ти китайците виновни, а лошата дисциплина .Неспазване на карантината.
14
1
 
3
 
! Отговори
Клоуни преди 4 години
Тоя мангъров е абсолютно позорище, ако беше просто клоун добре, но те са опасни защото могат да застрашат живота на хората.А обяснинието че в съвета им има криминално проявени с присъди е направо потресаващо.
13
0
 
5
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
Със сигурност студентите трети курс медицина или биология минали курс по имунология му се смеят на каканиженето. И най-лошото е. че този човек обучава и бъдещи лекари-и те ще завършат учили-недоучили.1.Първо той няма ясен изказ. Не може да доведе до съзнанието на аудиторията това което иска да каже на ясен и разбиране език. В главата му е пълна каша по предмета имунология, как протича вирусната инфекция, кога в човешкият организъм се синтезират антитела срещу патогена, с какви методи и кога може да се доказва наличието на вируси. С това което той предлага, фактически може да се устави при ч
12
0
 
5
 
! Отговори
Сандо-кан преди 4 години
По повод днешната пресконференция на новосъздаденият мозъчен тръст-медицински съвет при премиера ми се ще и на мен да изложа тук некои съображения и мисли.Добре, че начело на щаба е професор Мутафчийски. Изглежда читав човек, здраво стъпил на земята, опитва се да налага строга карантина, осъзнава своята огромна отговорност и поне до момента изглежда надежден. Този ми ти доцент Мангъров да вземе да си скъса дипломата, и повече да не смее да се показва пред широка публика, за да не се излага.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестове добре,ама такива дето да откриват дали вече си го боледувал,защото някои без симптоми го карат и заразяват другите.Тези дето са открити и лежали в болница са ясни.Ако се прекрати карантината и тръгнат всички по улиците без да знаят носят ли го ще стане още по-лошо и това,че сега всички висят вкъщи ще се обезмисли.Освен това трябва да са за всички българи и то по два пъти през седмица да се тестват за да падне карантината за здравите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един милион теста по 10лв за брой=10 милиона лева или 70% за Баце!Населението не е един милион обаче и пак ще купува.Освен това днес ти е отрицателен след седмица може да е положителен,значи още един тест,още 10 лв.Така по милион,по милион тестовете ще се харчат като топъл хляб,а баце тоя път може не за вила,а за остров наистина да събере.
9
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 4 години
До АнонименМоже и няколко години...Ето че се появи и хантавирус! Не е само корона! Не е изключено да се появят и други вируси. Пък ще се появят и комари, които ще ускорят заразяването...
8
1
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ако резултатите от бързите тестове не се вкарват в единен регистър, ползата от тях за обществото ще е нулева. Ще служат само за лично успокоение,дори да бяха точни.
7
12
 
9
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
17 дни "живее" по повърхности. Ами парите? Монетите? Заразените са хиляди просто нямат симптоми. Повечето няма и да имат. Така е направен че да се крие в здравите организми и да убива слабите. Изкуствено създаден вирус. Нещо средно между грип, спин, малария и чума.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл от този медицински съвет, започнаха лошо. Като са толкова добри лекари - да лекуват, а те искат да са телевизионни звезди и звездни хонорари.
5
2
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
А като си направите тест и той е отрицателен за коронавирус, тогава какво? Днес отрицателен, утре положителен. А като е положителен, тогава какво? Ще си стоите вкъщи,ако сте съзнателен. Ако не, няма да си стоите. Никой няма да разбере това. Няма да попаднете в някоя статистика. Каква е ползата? Ако нямате симптоми - никаква.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкарайте ги в аптечната мрежа и оставете ние да решаваме дали да ги ползваме или не.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щат да се разбере че в България има повече заразени. Тогава хората ще ревнат да се отвори държавният резерв нали е за спешни случай. Обаче касичката ... празна. Ще трябва да отговарят къде са парите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисъла какъв е? Да покаже че половината са заразени? После какво? Пише се че и в Африка се носел. Цяло лято затворени ли ще бъдем?
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние на други тестове, освен на Един Милионата Теста на Бойко, нема да верваме! Потрайте още 2-3 седмици и ще видите как изведнъж тестовете ще станат направо животоспасяващи.