6 храни с цинк, засилващи имунитета

Вкусни и полезни
29 мар 2020 09:49, Михаела Лазарова
11
6 храни с цинк, засилващи имунитета
Снимка: Istock

Знаете ли, че един от най-важните елементи за поддържане на имунната система е цинкът? Според редица проучвания, цинкът играе ключова роля в по-ефективното съсирване на кръвта, действа благоприятно на щитовидната жлеза, регулира сърдечния ритъм.

Но защо точно цинк?

Минералът поддържа правилното функциониране на имунната система чрез активиране на Т-лимфоцитите, които са известни още като Т-клетки. Те помагат на организма да регулира имунния си отговор, като атакува заразените клетки. В сегашната ситуация с коронавирус COVID-19, редица специалисти препоръчаха да добавим към менюто си повече цинк. Вижте кои храни, освен рачешкото месо и стридите са богати на него.

Месо

Добавете към менюто си говеждо, свинско, агнешко, пилешко месо, защото те са не само богати на протеини, но и на така важния за здравето цинк. Разбира се, добре е да избирате меса, които нямат толкова сланина. Тук може да видите как да си приготвите гореизброените.

Ядки и семена

Вкусни и подходящи за здравословната ни диета. Ядките и семената са още един полезен източник на цинк, но първенец са тиквените семки. Разбира се може да хапвате и кедрови ядки, кашу, фъстъци, семена от чиа, които също ще помогнат да засилите имунитета си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До 11Кога пък месото стана вредно!?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСушените плодове са си стара българска традиция и се наричат ошаф,разцепват се,изважда се костилката,ако са големи,се нарязват на резени и се сушат на слънце, първо на едната страна,а след това се обръщат и на другата страна,след като се изушат добре ,се поставят в керамичен съд на хладно,а пиперките се сушат нанизани на конец,на сянка,билките също се сушат на сянка.Сварява се вода,може да добавите и захар на вкус,сушените плодове се варят във водата за кратко,след това се хапва.
9
0
 
1
 
! Отговори
аоьяоа преди 4 години
Пчелното млечице е тъпкано с цинк...
8
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"1","магданос",ама и калвадос...изобщо,шеги и закачки...Дето викаше един:-"лаладжилък да пада".......Напр.,преди много години се ширна модата на "соколечението"...АПОКРИФНО се разпространяваха свитъци с "доказаните качества" на соковете.Най-употребяван беше сока от морков-той фигурираше във всеки друг микс....Сега е нещо подобно,но с фармацевтичните "специалитети",УЖ богати на това,което ви требе..дет са вика:-"И нищо ново под Слънцето"..
7
0
 
5
 
! Отговори
пълни глупости преди 4 години
До 3Всеки ден спазвам тази диета ,евтина и подходяща ...особено за пенсионерите с пенсии под 400 лв.***.
6
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Абе нали месото беше вредно? Що не сте сложили джинджифила и куркумата, както винаги?!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добри са сушените плодове като за сезона преди да се появят свежите,които повишават имунната система,както и компотите от тях сварени,а от ядките,семената полезни са естествено сушени-орехи,кайсии,бадеми,що други,семки-тиквени,слънчогледови и всеки в къщи може леко с малко сол на фурна да приготви как допълнение за здраве,а от семената как специални се използват в народната медицина и специалисти препоръчват някои в комбинации с други ядки като примери за лечение с имунитет,що с билки и т.н
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз от години преди лягане удрям по един език на мецинковото кранче на двора.
3
0
 
4
 
! Отговори
!? преди 4 години
Кедрови ядки, смесени с чер' хайвер и шампанско от 500кинта бутилката.Преди 10 години бяха по 20-25?/кг на едро (испанските), миналата година китайските - 60?, а испанските наближаваха трицифрена сума в ? ито НА ЕДРО.
2
2
 
4
 
! Отговори
Мислете какво пишете преди 4 години
Който пишете такива неща кажете, че ядките трябва да се накисват и да се хвърля водата после , защото задържат фитинова киселина.Която от своя страна издърпва от организма цинка и желязото.Също и бобовите храни.Точно сега цинка ни е необходим повече от всичко.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магданос!