Може ли да се заразите, ако спортувате на открито?

Тичайте сами без компания
5
Може ли да се заразите, ако спортувате на открито?
Снимка: Istock

Съществуват противоречиви съвети по отношение на тичането на открито по време на пандемия. Важно е да спазваме правилата за изолация и да останем вкъщи, и да излизаме на открито само в случай, че трябва да си купим храна или лекарства. Също толкова важно е обаче да не спираме да поддържаме физическата си форма чрез упражнения и тренировки.

Специалистите съветват да се правят упражнения вкъщи, а що се отнася до тичането – то е сред спорните видове тренировки, защото се провежда на открито.

Първоначално медицинските специалисти по цял свят бяха съгласни, че основният начин за предаване на инфекцията е чрез контакт от човек на човек или чрез контакт със замърсена повърхност. С течение на изследванията на новите случаи се доказа, че коронавирусът се предава и по въздушно капков път. Заради това се налага болните да носят маска, както и хората, които ги обслужват. Носенето на маска на обществени места също е задължително в почти всички държави.

Носенето на маска по време на джогинг обаче може да се окаже истинско предизвикателство, защото затруднява дишането при интензивно тичане и повишен пулс.

Можете ли да се заразите с коронавирус, ако тичате на открито?

Не е невъзможно. Можете да се заразите с вирусна инфекция по време на джогинг, тъй като вирусните частици се разпръскват във въздуха.

Въпреки че шансът да се заразите е минимален, той не е напълно изключен. Всичко зависи от това дали преди вас на същото място е минал заразен човек и дали той се е изкашлял или се е изкихал. При такива реакции на тялото човек отделя много повече вирусни частици, отколкото при дишане.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Nick преди 4 години
Аха, не е невъзможно .... то и 6-ци от тотото в 3 поредни тиража е възможно да удариш ама надали. Но пък в градския транспорт, който си е официално разрешен вероятността да се заразиш е сигурно в пъти по-малка в сравнение с бягането ?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От коя ръка може да те хване трипер, от лявата или от дясната?
2
0
 
1
 
! Отговори
Поредната мисирка преди 4 години
То и да забременее някоя девойка докато прави джогинг е възможно. Журналист да си в днешно време!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шансът по скоро да ти падне саксия на главата е по голям отколкото като бягаш сам да се заразиш от коронавирус