5 навика, с които да се погрижите за здравето на мозъка

Поддържайте здравословни социални контакти
14 май 2020 22:51, Михаела Лазарова
6
5 навика, с които да се погрижите за здравето на мозъка
Снимка: Istock

Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в тялото. За тях грижата е всекидневна. Така например, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, изолацията, тревожността и стресът, могат да повишат риска от неврологични проблеми.

Хранете се здравословно

Начинът на хранене е от съществено значение за добро неврологично здраве. Тялото ни се нуждае от баланс на хранителните вещества, протеини, достатъчно количество здравословни източници на глюкоза. Ако имате дефицит на важни хранителни елементи, това най-малко би причинило главоболие, трудна концентрация, тъй като мозъкът функционира почти изцяло като използва глюкоза за гориво. Въпреки това, този важен орган се нуждае и от достатъчно цинк, холин, аргинин.

Следването на здравословен режим на хранене може да намали риска от образуването на съсиреци в мозъка, което да доведе до инсулт, до тежки неврологични увреждания.

Поддържайте мозъка си активен

Както всяка друга част на тялото, мозъкът също се нуждае от тренировка. Постоянното му ангажиране ни зарежда с повече умствена енергия, чувстваме се по-бдителни.

Кажете „не“ на безсънието

Качественият сън е от съществено значение за нашето здраве. Когато не се наспиваме както трябва, тялото ни не може да се възстанови, а това допринася за редица здравословни проблеми. Недоспиването води до главоболие, не сме толкова ефективни в работата си. Нужни са ни около 6-8 часа хубав сън за добра мозъчна функция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Моите 5 навика:1. Мълчалив като прадядо ми.2. Спокоен като прабаба ми.3. Работлив като дядо ми.4. Грижлив като баба ми.5. Позитивен като кучето ми.
1
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
1.Не гледайте телевизия2.Не гледайте телевизия3.Не гледайте телевизия4.,Не гледайте телевизия5.Не гледайте телевизия