Полезни храни при анемия и рецепти с тях

Хапвайте червено месо
Обновена: 20 май 2020 20:45 | 20 май 2020 19:00, Михаела Лазарова
0
Полезни храни при анемия и рецепти с тях
Снимка: Istock

Умора, задух, бледа кожа, болка в гърдите, усещане за студ, чести главоболия... Дали не страдате от анемия? Анемията е състояние/заболяване, при което се наблюдава дефицит на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта, което води до намалена доставка на кислород към тъканите.

Има различни типове анемия, като една от най-често срещаните е желязодефицитната. След като специалист хематолог установи, че страдате от нея, той със сигурност ще ви препоръча да добавите в менюто си повече храни, които са богати на желязо, както и на витамин С, тъй като витаминът спомага за абсорбацията на важния минерал.

Кои полезни храни да хапвате по-често, за да балансирате нивата на желязо?

  • Червено месо;
  • Телешки и свински черен дроб;
  • Кашу, тиквени и слънчогледови семки;
  • Спанак и листни зеленчуци;
  • Броколи, домати;
  • Яйца;
  • Коприва и други билки;
  • Сусамов тахан;
  • Риба и морски дарове;
  • Боб и леща;
  • Нахут и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: анемиялипса на енергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари