5 грешки, които допускаме със зехтина

Използвате го само за готвене
10 юни 2020 23:00, Михаела Лазарова
8
5 грешки, които допускаме със зехтина
Снимка: Istock

Зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Тя е една от най-добрите алтернативи на рафинираното олио, като дава на организма незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Зехтинът има противовъзпалителни свойства, които се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система, участват в превенцията на диабет и метаболитен синдром, допринася в превенцията на рак.

За да се възползваме обаче от всички тези ползи, които зехтинът предлага, не трябва да допускаме някои често срещани грешки в употребата и консумацията му. Ето кои са те.

Лошо и неправилно съхранение

Зехтинът е специфичен продукт, който се нуждае от специални условия на съхранение, за да може да запази качествата си. Необходимо е да се съхранява далеч от източници на топлина, кислород, светлина и да се следи стриктно за срока му на годност. Под влияние на тези 4 фактора зехтинът губи своите качества и се разваля бързо, като дори може да стане вреден за здравето заради влошеното му състояние.

Винаги се уверявайте, че съхранявате зехтина правилно без пряк досег с кислород и слънчева светлина. Затваряйте плътно капачката. Следете срока на годност и не употребявайте след изтичането му.

Забравяте да прочетете етикета

Етикетът на зехтина дава важна информация не само за срока на годност на продукта, но и за предназначението му, както и начина, по който да го използвате в готвенето, до каква температура издържа и други спецификации.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате ли си друга работа, че пишете такива глупост.
2
1
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Малко си прекалил. Под 0.8% значи че е правен от пресни и качествени маслини. На зехтина в България този показател липсва. Вое си правете извод.
1
4
 
22
 
! Отговори
Потрес преди 3 години
Най-важното нещо свързани със зехтина е киселинността! 0.3 е най-добрата киселинност за директна консумация. 0,5-0,6 е за готвене. Над 1 е за сапуни и шампоани. Когато на бутилката не пише киселинност, товс означава, че е над 1%. Над 1% не е за консумация! Само бедняците и смотаните държави консумират над 1%. Няма да видите грък да яде зехтин над 0,6%! Запомнете го от мен!