4 грешки, които допускаме при правенето на планк

Докато правите планк не трябва да извивате врата си нагоре
15 юни 2020 19:33, Михаела Лазарова
8
4 грешки, които допускаме при правенето на планк
Снимка: Istock

Упражнението планк е доста силово и напрягащо всички групи мускули. При правилното му изпълнение ще постигнете изваяна фигура, здрави мускули на гърба, кръста, корема, устойчивост на бедрата и седалището. Но ако не се изпълни правилно съществува голям риск от увреждане на здравето и получаване на сериозни травми, най-вече в областта на гръбнака.

Извивате гърба

Една от най-често срещаните грешки при планк е извиването на гръбнака в долната му част. Без значение дали извивката е надолу или нагоре, това преуморява сърцевината на тялото и причинява изкривяване на центъра на тежестта, като увеличава напрежението в прешлените на гръбнака. Резултатът може да е изкривяване и болка.

За да изпълните възможно най-правилно и безопасно планк без да нараните гърба си е много важно да го правите в компанията на някого, който да следи за изправената стойка на гърба. Огледалото също е добър вариант.

Поглеждате нагоре

Докато правите планк не трябва да извивате врата си нагоре, за да поглеждате часовник или пък телевизор. Това на пръв поглед невинно движение на главата може да предизвика хаос в гръбнака и да причини болка, схващане, изкривяване, вдървяване на мускулите и дори да предизвика силна болка чак до краката. Поглеждането нагоре по време на планк стяга мускулите на врата и горната част на гърба, което може да предизвика силна рязка болка в тази област, както и в главата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"сърцевината на тялото"???"изкривяване на центъра на тежестта"???
7
0
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
На тва моме от снимката,веднага му давам 100евро!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е правилно да извиваш врата на горе, но е правилно да го извиваш към огледалото, ша падна от смях! Ако си начинаещ и почнеш тренировки в домашни условия с тялото, дори при грешно начало, в последствие с редовни тренировки, тялото само се нагажда към правилните движения. Дори и при правилните, можеш да праснеш някой нерв без да разбереш и да ходиш една седмица на криво. Не прикалявайте с претоварването на тялото, няма да изваяте по-бързо фигурата. Търпение му е майката и желание най-вече!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с поглеждането на горе ми се струва правдоподобно, защото съм забелязал, че ако неподготвен ида да взема нещо от пристройката на секцията се налага да повдигна глава и да се изправя на пръсти и получавам моментен световъртеж.
4
11
 
3
 
! Отговори
Редник Колев преди 3 години
На това не се ли викаше лицева опора или и това европеизирахме?
3
3
 
4
 
! Отговори
Не е преди 3 години
Първата запетая е излишна. Така че спокойно, ще я скъса.
2
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Няма да можеш. Прекалено си образован.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тази от снимката, ако ме затворят за 3 дни с кашон редбул, ще я скъсам.