Кои витамини и минерали ни осигуряват повече енергия

Витамин В5 е единият от тях
15 юни 2020 02:00, Михаела Лазарова
2
Кои витамини и минерали ни осигуряват повече енергия
Снимка: Istock

Знаем, че достатъчните часове сън са от решаващо значение за това да се чувстваме енергични, продуктивни. Но някои витамини и минерали, които обикновено си набавяме чрез консумацията на храни богати на тях или хранителни добавки, също ни помагат да се чувстваме във форма. Вижте кои.

Важно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Желязо

Желязото играе решаваща роля във функциите за доставяне на кислород в червените кръвни клетки. Когато в организма ни се наблюдава дефицит на желязо, тогава по-ниските нива на кислород нарушават способността на клетките ни да функционират оптимално. В резултат се чувстваме уморени, слаби, летаргични.

Достатъчните количества желязо помагат и за поддържането на здравословни нива на хормоните на щитовидната жлеза, което също има отношение към това дали се чувстваме енергични.

Витамин С

Мощен антиоксидант, който спомага за синтеза на колаген, но и витамин, който не се синтезира в тялото ни. Витамин С е от съществено значение за надбъбречните жлези, които произвеждат кортизол за енергия, а също и невротрансмитери, като епинефрин и норепинефрин. Но витамин С е важен и за усвояването на желязото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ми застане някоя мацка с прашки на плажа в стойка "Ге," така ми идва пауъра, че парашутките ми ги разпъвам като плажен чадър със сянка 6 метра. Михаелче, не се облизвай...