Български учени на косъм да открият молекулата за лечение на COVID-19

Две от най-големите лаборатории в света смятат, че българското откритие има огромен потенциал
Обновена: 16 юни 2020 15:36 | 16 юни 2020 11:10, Ния Христова
60

Целият свят е в очакване на откриването на лек за COVID-19. Българска компания е на крачка да открие молекулата за лечение на вируса. Български предприемачи за 3 месеца са направили троен подход към болестта и са разработили три молекули, с които гарантират успешното откриване на лекарството за коронавирус. 

Председателят на "Биотехнологичен и здравен клъстър" Кристина Ескенази обяви, че компанията е сключила споразумение за подкрепа с два големи европейски университета.
 
"Никак не ни е лесно. Процесът е сложен, дълъг и скъп. Но ние не се отказваме и работим денонощно. Имаме големи признания вече. Бяхме поканени в големи европейски консорциуми по европейска програма. Колегите ще валидират нашите резултати и ще тестват върху самия вирус", обясни Ескенази в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Две от най-големите лаборатории в света имат данни, че именно българската молекула има най-голям потенциал да се превърне в лека срещу COVID-19. Финансирането на революционното откритие обаче е трудно. 
 
"Държавата и Европа имат голям проблем по отношение на финансиране на компания като нашата. Имаме изключителни компании, за да могат да се финансират, те отиват в други държави. Процесът е скъп, но носи доходност и възвръщаемост", добави още Ескенази.
 
Кристина Ескенази е председател на Управителния съвет на "Биотехнологичен и здравен клъстър" и лектор на предстоящата онлайн конференция "Предприемачи на бъдещето"
 
Ескенази ще участва в първия панел на онлайн конференцията „Предприемачи на бъдещето“ по време на който ще се коментира кои са секторите с най-голям потенциал за развиване на бизнес в момента. Конференцията започва на 18 юни, от 12 часа, и ще се излъчва на живо на сайта и в социалните мрежи на Investor.bg.
 
Тя се осъществява с генералната подкрепа на Пощенска банка, както и с подкрепата на Индустриален Холдинг България и Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Институционални партньори са ABLE, Британо-българската бизнес асоциация и „Тук-Там“, а медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, dnes.bg, money.bg и smartmoney.bg.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Супер ***: Е как на кого е бил косъма ? На Амон Ра разбира се ! И то от онова място .... и дори е имал брънзалки :)
50
0
 
2
 
! Отговори
Супер Ганьо преди 3 години
Молекулата за лечение на ковид я открили върху срамен косъм? Бързо да кажат чий е бил косъма!
49
0
 
3
 
! Отговори
Тодар Праешки преди 3 години
Химици,цех за дрехи у Химкомбината София това ли е,лабраторията
48
0
 
3
 
! Отговори
имика преди 3 години
У био полярната молекула ,бациликус вирутес,там търсете,ляка
47
0
 
7
 
! Отговори
Няма логика преди 3 години
Ако откритието наистина е революционно, както твърди лелката, тогава всевъзможни инвеститори ще се блъскат с лакти, за да бъдат предпочетени, защото това откритие би донесло огромни печалби. Ако наистина е революционно.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:) ха-ха,хаСтана ясно, че в софтуера на бг учените заменили 5PL уравнението с ново. То било гениалнио и използва нова мерна единица - косъм.Новите уравнения за откриване на една молекула из между 3 квадрилиона молекули се казва КосМНъЕми, естествено, че работи под Intel Core 7. Нали тези 7 *** ще търсят тази молекула 700 години.Решено казано, след един косъм(700 години) ще открием тази молекула.Ама, какви са тия несериозни неща за СУПЕР КОМПЮТЪР. Ама, кой ще пренапише формулата да работи с библиотеката на Windows Hype R2
45
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Уф тая пуста молекула да не ги е напсувала на китайски? След някое друго питие, знам ли?
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ми звучи като, таман да и го нааа....бия и тя не дойде.
43
0
 
2
 
! Отговори
бактус лактус преди 3 години
Ним се занимаа от ши стана бог-ат
42
0
 
2
 
! Отговори
да там търсете ляка преди 3 години
За да стигнеш до финала,и току те,финализирали,бактус-лактус е ляка ама го зеа Япончика,от Токи.университета
41
0
 
9
 
! Отговори
! преди 3 години
Някой може и да разработва нещо.Но вие обърнете внимание на фамилното име на шефката на предприемачите, обединени в този клъстър. Тя се занимава с финансовата страна на проблема - оттук и оттам да се намерят пари за разработки, пък ако се получи нещо, през тяхната компания да минат печалбите и възвръщаемостта.
40
0
 
8
 
! Отговори
И БАНдадеНещоНаСвета преди 3 години
БАН нали откри, че е възможно да бъдат направени дървени въглища от черупките на кайсиеви костилки?Дали пък наистина за толкова хилядолетия никой не се е сетил да гори такива черупки?
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой все пак е открил нещо, както виждате ще се справи и без БАН. Най-много някой кадърен БАН-ски кадър да е успял да проникне в организация, на която БАН няма как да пречи.Разбира се, ако казаното в текста е вярно, а не някакъв ажиотаж с цел да се спечели нещо. Всеки, който контактува с чуждестранни професионални среди, може да цитира извадка от текст, с който някой го поощряват най-вече поради доброто си възпитание.
38
0
 
4
 
! Отговори
Бо Бо от Корлеоне преди 3 години
Ами като не можете да се финансирате...кво правим?Ами ние ще ви вземем компанията.Който го може, го може...Е и Портмонетка отзаде кима!Казах, който мърка, КО ще насмърка.И айде по-бързо...На косъм били...Като дойдете до финала обадете се!
37
0
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Дори да я открият, ще продадат на Запад веднага това което са открили. Думата доходност и възвращаемост го доказват. В България дори няма да я пуснат. Така си мисля, дано греша в случая.
36
1
 
2
 
! Отговори
Давайте учени от БАН преди 3 години
Продължавайте да търсите проклетата молекула да унищожите проклетите й атоми и неутрони докато не умре тоя мръсен бацилов вирус. България трябва да спаси света и вие да се прочуете!!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На косъм да хвана шестица от тотото, само четири числа не ми стигнаха...
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и здравен клъстър ли имаме ! Аз збаех само автомобилния клъстър на Плевнята
33
0
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
Косъмът има дебелина 30-90 микрона, но дължината му може да достига 2 метра. Та само не ми стана ясно дали на дебелина или на дължина е което не ни достига.
32
0
 
7
 
! Отговори
Йееее! преди 3 години
Аха да я открият, ама въх! Нищо, пак ще опитат, още пара ще потрошат за глупости. Ние нямаме необходимата техника и експертиза и е безсмислено да се налива в каца без дъно в мерака си да бием Харвард и Джон Хопкинс, или Швейцарските учени. БАН си е БАН все пак, имат си професор-уфолог, който изследва извънземните, с които си комуникира редовно и организира чак конференции по темата (на държавни разноски!)