На какво се дължат мускулните спазми?

Прекалили сте с натоварването
26 юни 2020 23:00, Михаела Лазарова
1
На какво се дължат мускулните спазми?
Снимка: Istock

В някакъв момент от живота си вероятно всеки човек е изпитвал мускулни спазми или крампи. Те са изключително неприятни и могат да са силно болезнени. Мускулни спазми могат да настъпят в крайниците, най-често в краката, но могат да се случат и на всички останали части от тялото.

Въпреки че да получиш мускулен спазъм не се смята за сериозна причина за безпокойство за здравословното състояние, честата им поява и нарастващата болезненост може да подсказват за подлежащ здравословен проблем, който предизвиква спазмите.

За какво могат да подсказват мускулните спазми?

Прекалили сте с натоварването

Понякога надценяваме възможностите на тялото си. Независимо дали правим упражнения, тренираме нещо или работим в градината, можем да претоварим мускулите си, което да доведе до крампи и болезнени спазми, потрепвания и усещане за тръпнене. Не трябва да забравяме, че мускулите имат капацитет на работа и се нуждаят от почивка, за да не се увредят мускулните им влакна.

В основата може да е диск от гръбнака

Когато някои от гръбначните дискове е възпален, изместен, контузен, налице е дискова херния или някакъв друг проблем, е възможно да се получи притискане или дразнене на нерв, който да провокира спазми в околните или дори далечните мускули. Възможно е и изтръпване, болки в краката или ръцете в зависимост от това кой прешлен е засегнат.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари