Кои са най-богатите хранителни източници на желязо?

Дреболиите са добър източник на желязо
18 юли 2020 21:12, Михаела Лазарова
6
Кои са най-богатите хранителни източници на желязо?
Снимка: Istock

Желязото е минерал, който изпълнява жизненоважни функции в организма. Неговата основна функция е транспорт на кислород до всяка точка на тялото. Желязото е основна съставна част на хемоглобина, който участва в състава на червените кръвни клетки. Минералът желязо се набавя чрез храната. Средната стойност на необходимите количества желязо за деня са приблизително 18 милиграма. Количествата желязо, които сте приели с храната не се абсорбират напълно, затова и често се появяват дефицити. Недостигът се случва по различни причини – нездравословна и бедна на желязо диета, здравословни проблеми, затруднения в усвояването.

За да набавите нужните количества желязо на ден е необходимо да наблегнете на някои богати на този минерал храни, тъй като желязото се усвоява най-добре от хранителни източници, а не от хранителни добавки.

Кои са най-богатите източници на желязо сред храните?

Миди

Мидите са много вкусни, но и питателни. Не само те, но и останалите черупчести мекотели, като стриди например, са невероятно богати източници на желязо. Структурата на желязото, което се намира в мидите, се усвоява по-лесно от останалите видове желязо, добивани от други хранителни източници, например от растителните.

Спанак

Спанакът е много богат на желязо и много беден на калории. Това го прави идеален за диетата ви. Доставя също значителни количества витамин С. Желязото от спанака се усвоява също много добре от организма, тъй като витамин С подсилва този процес.

Още по темата може да прочететe в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 3 години
"Желязото е минерал" - мбууууууа хахахаха ахахаха!
4
0
 
2
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Вземаш една 200 грамова телешка пържола ! Гледаш да не я направили на подметка и в нея има и желязото и протеина за цял ден.
3
1
 
8
 
! Отговори
пак глупости преди 3 години
Проблема не е в желязото,а в способноста да бъде усвоявано!
2
1
 
6
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
При липса на Fe отивате на кафе в Перник , там желязото ще го ядете във форма на 50см energy-bar
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не видях копривата в класацията, за мен тази "статия" е изсмукана от пръстите