Как смехът ни прави по-здрави?

Смехът увеличава производството на клетки на имунната система
19 юли 2020 14:10, Михаела Лазарова
10
Как смехът ни прави по-здрави?
Снимка: Istock

Светът е оцелял, защото се е смял. И това не е анекдотична фраза, която има за цел да промотира комедийните изкуства. Това е самата истина. Смехът има определени психо-социални функции, които дават и физически отражения в тялото, всичките от които полезни и здравословни. Колкото повече и по-често се смеете искрено и от сърце, на толкова по-добро здраве ще се радвате. Социалните ви контакти ще се подобрят, а самочувствието ви ще се повиши.

Кои са основните ползи от смеха, които го правят неизменна част от съществуването ни?

Смехът има разсейващи ползи в тежки ситуации

Когато сте преживели трудна ситуация, която ви е предизвикала много стрес, смехът е един много подходящ механизъм, с който да се измъкнете от негативната енергия на момента. Смехът лекува. Търсенето на хумора във всяка ситуация е страхотен начин да се справите с трудни моменти, неудобства, тежки ситуации, да управлявате тревожността си и да се чувствате по-силни в определени ситуации. Изобщо, смехът и хумористичното приемане на нещата от живота, винаги правят предизвикателствата по-леки.

Смехът предизвиква биохимични реакции, които облекчават дискомфорта

Връзката между смеха и реакциите, които отключва в тялото, е тясна и неразривна. Колкото по-бурен и искрен е смехът, толкова повече ендорфини и серотонин, което облекчава безпокойството, тревожността, депресията и помага на мозъка да се справя с критичните и стресови ситуации. Смехът може да помогне дори за облекчаване на болка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Ами аз примерно от 10 дни се скъсвам от смях, че една шепа будали си вярват, че ще свалят Борисов току тъй... И се чувствам все по-добре, та в статията има нещо вярно.
3
3
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
На бългaрoпитека винаги му е смешно,щом се е случило на другия, обаче !
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все повече и повече слушам истеричен смях между хората особенно когато БОИКО дава възгеч и воглаве с глутницата не ще да пусне кокала не знам но този смях сигурно е полезен защото все пак изпуска налягането иначе ще се напълнят здравните заведения с нови НАПОЛЬОНОВЦИ
1
3
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Аз от сърце се смея на въшката фатмакова! Смех на неговите неистови напъни за дестабилизране на държавата!