Кои минерали правят косата по-здрава и красива

И кои храни са богати на тях
31 юли 2020 16:26, Михаела Лазарова
1
Кои минерали правят косата по-здрава и красива
Снимка: Istock

Знаем, че за да бъде косата ни красива и здрава, тя се нуждае от ежедневни грижи. Те включват и това да ѝ осигурим необходимите витамини и минерали, тъй като растежът на косата е метаболитен процес, изискващ множество хранителни вещества. Освен минерала мед, вижте още 4 за здрава и красива коса.

Желязо

Желязото е един от най-важните елементи за хемоглобина – червените кръвни клетки, които пренасят кислород в цялото тяло, включително и до клетки на космените фоликули. Недостигът на желязо е най-честата форма на хранителен дефицит. Той причинява анемия, която се характеризира с усещане за умора, бледа кожа, задух, чупливи нокти, студени крайници, косопад.

Освен под формата на хранителна добавка, желязо можем да си осигурим и чрез консумацията на храни, които са с по-високо съдържание на минерала. Такива са риба, червено месо, свински и телешки черен дроб, яйца, спанак, смокини, сушени кайсии, сусамов тахан и други. Но за да може тялото ни да усвоява по-добре желязото, то се нуждае от достатъчно количество витамин С, който е мощен антиоксидант, също с ползи за здравето и красотата на косата.

Цинк

Свързваме цинка с подсилване на имунитета в сезона на настинките и грипа, както и с благоприятните му ефекти върху мъжкото репродуктивно здраве. Цинкът е един от най-важните минерали, участващи в клетъчния метаболизъм, синтеза на протеини и общата имунна функция. Неговият недостиг може да доведе до косопад. Тук може да видите кои храни са богати на цинк.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: косаминераликосопад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари