Мързелът е признак на клинична депресия

Психиатър обясни кога той е признак на сериозно заболяване
13 авг 2020 09:25, Петя Славова
34
Мързелът е признак на клинична депресия
Снимка: БГНЕС

Мързелът е нормално човешко състояние, но понякога той може да е признак на клинична депресия. Понякога просто трябва да се "вземете в ръце", но в някои случаи трябва да отидете на лекар, съветва Павел Качалов, психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.

"Да ни мързи е присъщо за човешката природа. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са родени само поради факта, че някой е искал да си спести някакво усилие", отбеляза Качалов, цитиран от БГНЕС.

Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни психиатърът в интервю за радио "Спутник".

"Има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други хора, или от самите тях, заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да „забавите темпото” и да подредите приоритетите си. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса", обясни Качалов.

Но има съвсем различен тип мързел. Когато човек почувства , че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист.

"Това е сигурен признак на депресия. В случай на такова разстройство трябва да потърсите психиатър. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при депресия. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да потърси помощ", поясни Качалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Готин преди 3 години
Да си мързелив, означава да го можеш но да не искаш да го направиш. По тази логика, всички държавни и общински служители страдат от клинична депресия.
28
0
 
7
 
! Отговори
Да! Да! Да! Да! преди 3 години
Мързелът е двигателят на прогреса!!!Българският народ има един пословичен израз: "Накарай мързеливия на работа,та на ум да те научи!"Народът ни е мъдър, забелязал е кой и защо сътворява рационализации.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете си кръвно изследване за витамин Д
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риторично до ПрограмистАйТи ли си, програмки ли пишеш или кодописач го раздаваш?! Не, че е важно или интересно, но тия работи и от Орлов мост може да се вършат...
25
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Именно, аз затова ги спрях. Дори бих отишъл по-далеч, съветвайки хората с депресия да не пият изобщо никакъв алкохол, да не пушат марихуана и да не взимат каквито и да е опиати, защото те са депресанти. Карат те да се чувстваш добре в момента, но в дългосрочен план влошават положението. За другото съм абсолютно съгласен!
24
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е,понякога мързела е признак и на тарикатлък..Например:-Попитали един:-"Защо копаеш седнал?"..Оня отговорил:-"Ами пробвах легнал,ама не става.."
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил съм депресиран дълго време и знам какъв ужас е - елементарни неща ти костват усилия, успехите не носят кеф, отнасяш се зле с близките си без да се усещаш и като цяло нищо не върви. Лягаш и ставаш с натежало сърце. Знам, че сте го чували много пъти, но имам няколко препоръки, които лично мен ме облекчават:- спорт- хоби- задълбаване в работата - природа - контакт с животни - кучета, котки, конната езда е супер- ограничаване на пиенето Хаповете срещу депресия само правят нещата по-зле.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък - депресии, заболявания. Само и само по доктори да се влача и нек'ви апчета да гълтам. Аре улево! Имам си мантра и кат' си рекна неколко пъти ми става чудно:I'm not lazy, I'm on energy saving mode / Я не ленивый, я энергосберегающий...
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързелът се лекува със стрес - поставяш се в стресова ситуация - примерно напускаш работа без причина или пък заминаваш на гурбет в чужбина - ей така, без пари, замо с чифт долни *** и чорапи, другият вариант е доброволец в армията, вече има и такава възможност. После човек така се променя че сам не може да се познае. Съветът е безплатен, верно непрофесионален но изпитано ефективен. Пък който иска да фоди на психопат, упс психолог бе, обърках се, чакай се га дали не беше обратно, абе има ли зн
20
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"Мързелът е НОРМАЛНО човешко състояние, но ПОНЯКОГА той може да е признак на клинична депресия."В заглавието обаче: "Мързелът е признак на клинична депресия". Кликбейт смешници.
19
9
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Да го обясни на онези от орлов мост. Очевидно ги мързи да работят, ама вместо да си намерят работа протестират и искат равни резултати с работещите.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се знае от какво идва депресията, някак си губиш целта да живееш, особенно ако всичко ти е осигурено, от теб нищо не зависи. Някои хора се пропиват, пак поради същата причина. И дори гладът после не помага, стигаш дъното и после съвсем затъваш, депресираш се докъде си пропаднал. Колко млади хора страдат. Не съм сигурна за хапчетата дали са дългосрочно решение. Със сигурност трябва много работа над себе си. Това е вътрешна борба и се свежда до вярата.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По всякакви психиатри и психолози съм ходил, всякакви хапове съм пил...Над 10 години вече. Да живееш с депресия е като да правиш две крачки напред и една назад, а понякога само назад. На приливи и отливи. Всичко ти коства усилия, дори най-малкото. Накрая получаваш реакции от типа:"Стегни се бе, нали си мъж?", "Стига си се лигавил и правил на интересен!, "Превърнал си се в ***", и т.н. Ако бях жена с депресия, щеше да е друго, но мъжете кучета ни яли.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам една тояга с нея успешно лекувам мързел особено депресия чрез метода репресия!.........................Имам чук. Лекувам работливи ***. Много доволни от себе си. Дето след тях трябва да разваляш, че да правиш наново.
15
0
 
3
 
! Отговори
айде да копаш преди 3 години
До пАбе, ***, пиши буквите, като българин. Каква е тази четворка във всяка дума.
14
0
 
8
 
! Отговори
Локо мотив. преди 3 години
*** да ги видиш в сащ, такива "мързеливи" и "болни" какви хали стават за 2,3, 5 хиляди долара на месец!Нинджи! С по четири ръце!Бачкат като луди. На две. На три работи.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам една тояга с нея успешно лекувам мързел особено депресия чрез метода репресия!
12
0
 
17
 
! Отговори
Ro преди 3 години
На депресията у нас изобщо не се гледа сериозно. Това е лиготия, правиш се на интересен или, както е казано, просто си мързелив и толкоз. Изключително разпространена е, за съжаление, и често има фатални последици. Поради това много хора ги е срам да си кажат, да потърсят помощ, защото се чувстват като глезльовци, които не могат да се "земат в ръце ве, брат!".
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако рядко мързелувате и сте заети през повечето време с работа, хоби или каквато и да е друга полезна за вас дейност, депресия трудно ще ви хване. Най-често са застрашени хора, които остават без работа, затворени в една и съща обстановка, хроничните мързеливци (пак по същата причина) и хора с неприети проблеми от детството. Клиничната депресия наистина е страшно заболяване, но изход винаги има стига да си размърдаш *** и мозъка. Някои хора нямат крака и не са седнали да се депресират!
10
5
 
12
 
! Отговори
Клинична наглост преди 3 години
А който го мързи да си подреди чекмеджето и да се замъкне до парламента и да си подаде оставката, на какъв психиатър трябва да отиде?