Мързелът е признак на клинична депресия

Психиатър обясни кога той е признак на сериозно заболяване
13 авг 2020 09:25, Петя Славова
34
Мързелът е признак на клинична депресия
Снимка: БГНЕС

Мързелът е нормално човешко състояние, но понякога той може да е признак на клинична депресия. Понякога просто трябва да се "вземете в ръце", но в някои случаи трябва да отидете на лекар, съветва Павел Качалов, психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.

"Да ни мързи е присъщо за човешката природа. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са родени само поради факта, че някой е искал да си спести някакво усилие", отбеляза Качалов, цитиран от БГНЕС.

Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни психиатърът в интервю за радио "Спутник".

"Има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други хора, или от самите тях, заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да „забавите темпото” и да подредите приоритетите си. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса", обясни Качалов.

Но има съвсем различен тип мързел. Когато човек почувства , че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист.

"Това е сигурен признак на депресия. В случай на такова разстройство трябва да потърсите психиатър. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при депресия. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да потърси помощ", поясни Качалов.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Да си мързелив, означава да го можеш но да не искаш да го направиш. По тази логика, всички държавни и общински служители страдат от клинична депресия.
32
0
 
7
 
! Отговори
Да! Да! Да! Да! преди 1 месец
Мързелът е двигателят на прогреса!!!
Българският народ има един пословичен израз: "Накарай мързеливия на работа,
та на ум да те научи!"
Народът ни е мъдър, забелязал е кой и защо сътворява рационализации.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направете си кръвно изследване за витамин Д
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Риторично до Програмист

АйТи ли си, програмки ли пишеш или кодописач го раздаваш?! Не, че е важно или интересно, но тия работи и от Орлов мост може да се вършат...
29
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Именно, аз затова ги спрях. Дори бих отишъл по-далеч, съветвайки хората с депресия да не пият изобщо никакъв алкохол, да не пушат марихуана и да не взимат каквито и да е опиати, защото те са депресанти. Карат те да се чувстваш добре в момента, но в дългосрочен план влошават положението. За другото съм абсолютно съгласен!
28
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е,понякога мързела е признак и на тарикатлък..Например:

-Попитали един:-"Защо копаеш седнал?"..Оня отговорил:-"Ами пробвах легнал,ама не става.."
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бил съм депресиран дълго време и знам какъв ужас е - елементарни неща ти костват усилия, успехите не носят кеф, отнасяш се зле с близките си без да се усещаш и като цяло нищо не върви. Лягаш и ставаш с натежало сърце. Знам, че сте го чували много пъти, но имам няколко препоръки, които лично мен ме облекчават:
- спорт
- хоби
- задълбаване в работата
- природа
- контакт с животни - кучета, котки, конната езда е супер
- ограничаване на пиенето

Хаповете срещу депресия само правят нещата по-зле.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пък - депресии, заболявания. Само и само по доктори да се влача и нек'ви апчета да гълтам. Аре улево! Имам си мантра и кат' си рекна неколко пъти ми става чудно:

I'm not lazy, I'm on energy saving mode / Я не ленивый, я энергосберегающий...
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мързелът се лекува със стрес - поставяш се в стресова ситуация - примерно напускаш работа без причина или пък заминаваш на гурбет в чужбина - ей така, без пари, замо с чифт долни гащи и чорапи, другият вариант е доброволец в армията, вече има и такава възможност. После човек така се променя че сам не може да се познае. Съветът е безплатен, верно непрофесионален но изпитано ефективен. Пък който иска да фоди на психопат, упс психолог бе, обърках се, чакай се га дали не беше обратно, абе има ли зн
24
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 месец
"Мързелът е НОРМАЛНО човешко състояние, но ПОНЯКОГА той може да е признак на клинична депресия."

В заглавието обаче: "Мързелът е признак на клинична депресия". Кликбейт смешници.
23
9
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Да го обясни на онези от орлов мост. Очевидно ги мързи да работят, ама вместо да си намерят работа протестират и искат равни резултати с работещите.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То се знае от какво идва депресията, някак си губиш целта да живееш, особенно ако всичко ти е осигурено, от теб нищо не зависи. Някои хора се пропиват, пак поради същата причина. И дори гладът после не помага, стигаш дъното и после съвсем затъваш, депресираш се докъде си пропаднал. Колко млади хора страдат. Не съм сигурна за хапчетата дали са дългосрочно решение. Със сигурност трябва много работа над себе си. Това е вътрешна борба и се свежда до вярата.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всякакви психиатри и психолози съм ходил, всякакви хапове съм пил...Над 10 години вече. Да живееш с депресия е като да правиш две крачки напред и една назад, а понякога само назад. На приливи и отливи. Всичко ти коства усилия, дори най-малкото. Накрая получаваш реакции от типа:"Стегни се бе, нали си мъж?", "Стига си се лигавил и правил на интересен!, "Превърнал си се в ***", и т.н. Ако бях жена с депресия, щеше да е друго, но мъжете кучета ни яли.
20
8
 
7
 
! Отговори
Значи.. преди 1 месец
значи тия от герб са много депресирани.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам една тояга с нея успешно лекувам мързел особено депресия чрез метода репресия!

.........................

Имам чук.
Лекувам работливи тъпаци. Много доволни от себе си. Дето след тях трябва да разваляш, че да правиш наново.
18
0
 
3
 
! Отговори
айде да копаш преди 1 месец
До п

Абе, неграмотник, пиши буквите, като българин. Каква е тази четворка във всяка дума.
17
0
 
8
 
! Отговори
Локо мотив. преди 1 месец
Иди да ги видиш в сащ, такива "мързеливи" и "болни" какви хали стават за 2,3, 5 хиляди долара на месец!

Нинджи! С по четири ръце!

Бачкат като луди. На две. На три работи.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам една тояга с нея успешно лекувам мързел особено депресия чрез метода репресия!
15
0
 
17
 
! Отговори
Ro преди 1 месец
На депресията у нас изобщо не се гледа сериозно. Това е лиготия, правиш се на интересен или, както е казано, просто си мързелив и толкоз. Изключително разпространена е, за съжаление, и често има фатални последици. Поради това много хора ги е срам да си кажат, да потърсят помощ, защото се чувстват като глезльовци, които не могат да се "земат в ръце ве, брат!".
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако рядко мързелувате и сте заети през повечето време с работа, хоби или каквато и да е друга полезна за вас дейност, депресия трудно ще ви хване. Най-често са застрашени хора, които остават без работа, затворени в една и съща обстановка, хроничните мързеливци (пак по същата причина) и хора с неприети проблеми от детството. Клиничната депресия наистина е страшно заболяване, но изход винаги има стига да си размърдаш задника и мозъка. Някои хора нямат крака и не са седнали да се депресират!