Мързелът е признак на клинична депресия

Психиатър обясни кога той е признак на сериозно заболяване
13 авг 2020 09:25, Петя Славова
34
Мързелът е признак на клинична депресия
Снимка: БГНЕС

Мързелът е нормално човешко състояние, но понякога той може да е признак на клинична депресия. Понякога просто трябва да се "вземете в ръце", но в някои случаи трябва да отидете на лекар, съветва Павел Качалов, психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.

"Да ни мързи е присъщо за човешката природа. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са родени само поради факта, че някой е искал да си спести някакво усилие", отбеляза Качалов, цитиран от БГНЕС.

Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни психиатърът в интервю за радио "Спутник".

"Има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други хора, или от самите тях, заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да „забавите темпото” и да подредите приоритетите си. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса", обясни Качалов.

Но има съвсем различен тип мързел. Когато човек почувства , че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист.

"Това е сигурен признак на депресия. В случай на такова разстройство трябва да потърсите психиатър. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при депресия. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да потърси помощ", поясни Качалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Мързелът е в следствие на депресия, а депресията идва в следствие на мързела !Питай дядо ти как се лекува - с лопатата !
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е дигнозата за протестиращите - мързел вследствие на клинична депресия от охолен живот и нищоправене !Балеста на Славков - батето чието мото на живота беше: Мене не ме търсете за работа !Е не умря от депресия, а от цироза.
7
0
 
5
 
! Отговори
работливия преди 3 години
До АнонименТЕЛК трябва да се издава за това.
6
3
 
20
 
! Отговори
п преди 3 години
добре! но дайте и по-нататък! а депресията в следствие на какво е?ина4е тъпкане с отрови с години , а при4ината не се лекува!!психиатрите не търсят при4ината 4есто , а с години вземат пари от ле4ениетона депресията!в резултат и други болести!!
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам, че преди 8 години в гимначията, на момиче с дислексия и викаха "ненормалницата" и една дори отказваше, да я пуска на бала (нали, популярните решавали,как е щяло да бъде), защото щяла да ни изколи, не ми се мисли какъв е живота на хората с депресия у нас ...
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само сега не си мислете, че всеки дето го мързи е депресиран и има нужда от медицинса помощ.
3
3
 
21
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Как да работиш за тия заплати, много ясно че ще те мързи.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апатията е отсъствие на смисъл от определени действия, според човека. А понятието "мързел" липсва в клиничната литература.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А болнични за мързел ще дават ли, по този повод?