Как да намалите риска от затлъстяване?

Спрете да пиете газирано
23 сеп 2020 14:35, Михаела Лазарова
4
Как да намалите риска от затлъстяване?
Снимка: Istock

Най-доброто, което можете да направите за фигурата си и за здравето си е да не допускате да напълнеете. Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори, влияещи върху риска от поява на сериозни заболявания, като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет, остеоартрит, сънна апнея, възпаления в тялото, болки, висок холестерол, някои видове рак.

Какво можете да направите, за да не допуснете наднормено тегло и още по-лошо – затлъстяване?

Контрол на порциите

Ако ви е трудно да броите калории, да пресмятате грамажи на отделните храни, има и по-лесен начин, с който да контролирате теглото си. Това са порциите. Ясно е, че ако са големи, ще напълнеете. Не препълвайте чинията си и внимавайте с какво я пълните. Наблегнете на чистото месо без тлъстини, зеленчуците, плодовете, рибата и ядките.

Яжте повече плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри

Диета, включваща около 30 грама фибри на ден, е достатъчна, за да контролирате теглото си при условие, че спазвате правилото за малките порции, пазите се от вредни храни и се движите достатъчно. Храните, богати на фибри, като плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите храни са чудесни в контрола на теглото, храносмилането и поддържането на кръвната захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво си мислите че правите *** отивате срещу собствените си деца и срещу идните поколения защото само истината ни прави свободни а които не сте свободни сте роби.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗаради дебелите и *** останалите сме принудени да ходим с маска щото да не се разболеели те
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много лесно като спрете да се тъпчете и спортувате умерено но и едното е супер трудно и другото така че успех ВИ желая аз УСПЯХ