Скачането на въже ни прави по-здрави

Подобрява здравето на сърцето и белите дробове
8
Скачането на въже ни прави по-здрави
Снимка: Istock

Повечето от нас свързват скачането на въже с детството. То обаче е една прекрасна тренировка, която дава много ползи за здравето, укрепва мускулите, ускорява метаболизма и прави чудеса с фигурата и издръжливостта.

Скачането на въже съчетава всичко, от което се нуждаете, за да изваете силуета си и да подобрите издръжливостта си. То съвместява кардио тренировките със силовите тренировки, изгражда всички групи мускули и не изисква кой знае какво оборудване или посещения на зала. Можете да тренирате с въжето и у дома.

Ето 5 ползи от тренировките с въже

Получавате тренировка за цялото тяло

Скачането на въже, за разлика от много други тренировки, въздейства върху цялото тяло. То стяга мускулите в горната и долната част на тялото. Действа тонизиращо дори за коремните мускули, при които също се оказва напрежение. Освен че се тренират всички групи мускули, скачането на въже е и кардио тренировка, която подобрява кръвообращението и осигурява добро снабдяване на тъканите с кислород.

Подобрява координацията

Когато скачате на въже, използвате мозъка си и тялото си, които в съвместната си работа правят движенията ви възможни. При скачането на въже се развиват координацията, балансът на тялото. Това прави тази тренировка полезна за всички възрасти. Проучване, публикувано в списание Journal of Sports Science & Medicine показва, че двигателните умения на деца и възрастни се подобряват след тренировки със скачане на въже.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
до Блондинка преди 3 години
Редовния секс също е добро кардио упражнение.
5
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Продължи с тренировките в един момент ще свикнеш да стъпваш на пръсти а това не генерира шум,освен ако пода не ти е такъв да скърца на всяка стъпка която направиш но тогава ще дразниш съседа си всеки път щом ходиш.
4
1
 
0
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
Скачане у дома само ако си на 1ви етаж. И аз скачах няколко пъти и съседа отдолу не беше щастлив. Иначе скачам 2,3 пъти в седмицата от 2 години. Много ми се вдигна КПД-то. Инвестицията от няколко пъти по 2 лева в Джъмбо няма да я коментирам. 😁
3
0
 
2
 
! Отговори
Мдам преди 3 години
Много е хубаво, особено у дома човек да скача. Аз като започнах да скачам издържах едвам 45секунди, след около седмица скачане по два пъти дневно стигнах 90секунди, но за съжаление съседа под мен не успя да издържи и се наложи да се откажа от тази хубава тренировка...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скачането на въже е силно препоръчително при доста медицински случай ,при които е опасно да натоварваш тялото си с някакъв реален спорт, а е необходимо кардио натоварване, при почти всички видове сърдечни проблеми проблеми и разни други.Но за здрав човек които е способен да спортува по скоро е изключение или част от друга програма за физическа подготовка.Но едва ли има човек които да не е наясно с ползите от това ,защото реално всеки го е правил в един или друг момент.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорим за най популярното кардио упражнение и то сред българите ,лесно за организация никакъв ресурс, повечето хора които познавам имат някъде скатано въже точно за това, обаче го ползват в краен случай примерно не си правил тренировките в неговият спорт тази седмица защото е имал много работа и няма време за това извадил въжето да се раздвижи малко и разни подобни.Истината е че рядко се прибягва до подобно кардио, само в случай че другите възможности са отрязани по някаква причина.