Признаци на дефицит на витамин B12

Изтръпване, мравучкане и иглички по крайниците
28 окт 2020 08:10, Михаела Лазарова
4
Признаци на дефицит на витамин B12
Снимка: Istock

Витамин В12, известен още като кобаламин, е важен водоразтворим витамин. Той играе съществена роля в производството на червени кръвни клетки и синтез на ДНК, както и за правилното функциониране на нервната система.

Витамин В12 се съдържа в естествена форма в животинските храни, месото, рибата, млечните продукти и яйцата. Той се открива и в някои зърнени храни и тестени изделия.

За съжаление, дефицитът на витамин В12 е често срещан, особено при възрастни хора. Ако не получавате достатъчно от него в храната си, в тялото ви могат да се появят някои признаци на дефицит на витамин В12. Ето какви могат да бъдат те.

Бледа или жълтеникава кожа

Страдащите от дефицит на витамин В12 изглеждат бледи и с леко жълт оттенък на кожата. Бялата част на очите им също може да жълтее леко. Това се дължи на недостатъчното производство на червени кръвни клетки в тялото, което се случва с помощта на витамин В12.

Той участва и в синтеза на ДНК, като спомага за диктуване на инструкциите, от които клетките на ДНК се нуждаят, за да изграждат нови вериги и да се делят правилно.

Липсата на витамин В12 може да причини анемия, която да даде отражение в много области в организма.

Слабост и умора

Слабостта и умората са често срещан симптом при дефицит на витамин В12. Дължи се на недостатъчния транспорт на кислород вследствие на намаления обем на еритроцити в кръвта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожауморавитамин В12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3След ГОДИНИ на взимане на метформин имаш по-голям ШАНС да имаш нисък витамин Б12. Дори да не приемаш НИКАКЪВ витамин Б12, в черния дроб има запаси за няколко години. Малко вероятно е човек да има недостатъчност на Витамин Б12 и по-добре се изследвай, вместо да го жулиш всеки ден с метформина.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 1Пия B12 защото заедно с него взимам Метформин за понижаване на глюкозата, а метформинът пречи на усвояването на B12 и затова.Няма опасност от предозиране. Друг витамин от същия комплекс, B6 обаче е опасен, защото ако се предозира може да бъде токсичен.Ниските нива на витамин B12 могат да бъдат причина за инсулт.При повишени нива на хомоцистеин опасността от инсулт е по-голяма.
2
4
 
1
 
! Отговори
Рибено масло преди 3 години
Тези симптоми не са ли за ковид инфекция?Ако бяхте носили маски, никога нямаше да хванете разни дефицити.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките тези признаци могат да означават много неща. Не пийте на сляпо витамин б12 без да сте се изследвали. Целете средни стойности, защото дори да е в норма, ако е близо до долната или до горната, може да е проблем (например според някои изследвания близки нива до горната граница повишават риска от рак). Също така не го пийте постоянно, защото се натрупва в черния дроб в количества достатъчни за няколко години.Изобщо модата да се пият свръх дози Б витамини е ***.