Проф. Кантарджиев предупреждава: Всеки пети получава усложнения от грипа

Ваксинацията ще обхване 7% от населението
29 окт 2020 17:00, Нели Христова
49
Проф. Кантарджиев предупреждава: Всеки пети получава усложнения от грипа
Снимка: БГНЕС

Всеки пети, болен от грип, получава усложнение. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предава БТА.

Още по темата

Грипът се лекува много успешно, ако диагнозата е точна и лечението започне навреме, подчерта той. Тази година противогрипната ваксина е четиривалентна. Националната програма за контрол на грипа, която действа от миналата година, дава възможност на хора над 65-годишна възраст да се ваксинират безплатно, напомни той. Има осигурени 180 хиляди дози по програмата.

Тази година за първи път от последните близо 30 години се очаква ваксинационният обхват срещу грип ще достигне до 7 процента, а за миналите години той достигаше до не повече от 2-3 процента, каза още проф. Кантарджиев. По думите му над 10 процента от населението боледува през зимата.

Превенция на грипа е да се ограничат контактите с болен. Лекарят напомни и да не се докосват устата, носа и очите, да се спазва висока лична хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
17
 
! Отговори
ДО преди 3 години
2019 минаха много грипове и щамове до тогава мълчахте сега направихте схема за крадене мафия станахте.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краката в гореща вода с морска сол, ударни дози витамин С и винце с пелин. Хайде да видим кУроната ви как издържа тази атака?
20
0
 
13
 
! Отговори
Нане преди 3 години
След, като дочакаха студа на октомври, без отопление по училища, детски градини, университети и в масовите домакинства на хората без парно отопление....Гордо обявиха настъпването на ковида... Кажете при колко градуса в болницата лекувахте пациентите... Айдуци герберастки...
19
1
 
8
 
! Отговори
Женята от Женева преди 3 години
Недейте подценява инстинктите на народа, който и без урни гласува, че ковид не е нещо страшно.Лекарите не са по-умни от народа, от колективния му ум.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна мъглата от кемтрейлс е денонощна. По другите градове как е?
17
0
 
19
 
! Отговори
Съд за новините преди 3 години
Не се спряха, вече ме е страх да гледам новини, само лоши работи, новинарите като излязат сякаш ги кефи да съобщят поредния антирекорд и многото починали!Подлудиха народа и е време някой да осъди новинарските емисии!!!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
@@@@@@ преди 3 години
Кантарджиев, кажи защо изчезва обонянието и вкуса заради ковида? Нещо общо с въздуха има ли? А с кемтрейлс?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма брат, африканската чума ги "умори"
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @@@@@@Това е най- голямаата тайна на планетата. Може да се говори за свякакви конспирации, може да спорят хора от всякакви лагери за всякаакви неща, да има какви ли не мненния, да живеем в различни общества, да ни имитират свободнни правителства и каквото се сетите но когато погледнете небето в цял свят, начертано яко от химия която се превръща в отровни облаци и се сещате, че планетата се командва от едно място.
13
2
 
19
 
! Отговори
Фики Стораров преди 3 години
Не знам за грипа, за ковида, какво ще ни направят, но докторя и *** правят опит да ни ликвидират психически, а оттам има една крачка до физическо рухвани.
12
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Продаваш ли прасета и на каква цена? Дай си фейса или координати
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не престанете да сеете психоза??? Какво постигате с това? Подлудявате хората, които са достатъчно измъчени от всичко друго. Остава да получат паническо разстройство, а то сваля веднага имунната защита. Така всякакви болести ще дойдат безпрепятствено. И резултатът ще бъде много по- страшен от Короната.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора ще си бият ваксинаат с цел ако се заразят от остро респираторно заболяване да не се чудят дали е грип или корона.
9
4
 
6
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 години
САМО С ВАКСИНАЦИЯТА Е НАЧИНЪТ ДА НИ ЧИПИРАТ И ДА СИ ПОСТИГНАТ ЦЕЛТА.И ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НИКАКВА ПАНДЕМИЯ.НО ЩЕ СМЕ ПОСЛУШКОВЦИ.РОБОТИ....
8
1
 
8
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Всеки пети получава усложнения заради иди0тските ви мерки. И то не медицински , а финансови.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Шиле с ваксината оле-леГащи доло!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @@@@@@Поздравления за въпроса. Първите 2 седмици на октомври пръскаха на макс,и изведнъж корана вирус и гирп. Така беше и преди да обяват на 13 март короната пръскане на макс,и после затишие до края на юни когато пак започнаха пръскането на аеорозоли. Никой не казва кой пръска,с какво и защо. И трябва ли изобщо да се пръска с нещо катко въздуха и без това е мръсен и има много конспирации с корона вируса.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ще го взема при мен на село, да рине на свинете и да дои чат пат бика, за друго не става
4
0
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
А короната 80% без симптоми.
3
0
 
5
 
! Отговори
opp преди 3 години
От думите му излиза, че усложнения при К19 се случват по-рядко? Което показва какво представлява тази истерия на тема К19...