Причини често да ви се хапва сладко

Твърде много изкуствени подсладители
5
Причини често да ви се хапва сладко
Снимка: Istock

Обичате ли често да си похапвате сладичко? Удоволствие ни е да консумираме любимата торта, бисквити, но докато го правим, не забравяме, че захарта води до пристрастяване и са ни нужни седмици захарен детокс, за да успеем да настроим по друг начин своя апетит. Изяждайки сладко лакомство, съставките в него ни карат да искаме още сладкиши, тестени изделия, днес, утре...

Но понякога има и други причини, които събуждат апетита ни за захар. Така например ниският прием на качествени протеини и въглехидрати е една от тях. Вижте още 4.

Стрес и напрежение

Когато сме изложени на стрес, ние сме по-склонни да правим емоционален избор на храна, за да подобрим настроението си и да намалим стреса. Сладкишите и всички лакомства със захар, повишават нивата на допамин – хормонът, който ни кара да се усмихваме. Лошото е, че по време на стрес, нивата на кръвната захар се покачват.

Когато ни тревожи нещо, панкреасът ни отделя повече инсулин, за да балансира захарта в кръвта. Консумацията на лакомства я покачва още повече, а това в дългосрочен план може да доведе до инсулинова резистентност и диабет тип 2, както и затлъстяване.

Твърде много изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители, които добавяме най-често към напитките си, обуславят вкусовите ни рецептори да искат още повече сладки храни, което ни кара с кафето с подсладител да изядем една вафла например. Ето защо е добре да намерите по-здравословен избор, като качествен мед, стевия, кленов сироп.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: стрессладкозахар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Причини често да ви се хапва сладко - често пушите канабис :)
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ядеш сладко, още повече ти се яде.