Мнозина не знаят, че живеят с диабет, откриват късно за болестта

700 хил. българи живеят с диагнозата, а 200 хил. не знаят, че са я развили
14 ное 2020 13:51, Петя Славова
18

На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, а едновременно с това всеки 7 умира от тази диагноза. Всяка минута в света двама души са принудени да претърпят ампутация на крайник вследствие на усложнения от заболяването, сочи статистиката.

Всеки втори със захарен диабет тип 2 не знае, че е болен. Това означава, че е невъзможно да се установи точният брой на хората с това заболяване по света. Официалните данни за 2019 година показват 463 млн. регистрирани души с тази диагноза. Тенденцията е за ръст в броя в световен мащаб.

Данните сочат, че у нас около 700 хил. българи живеят с диабет, а 200 хил. не знаят, че са развили болестта.

За да намалим риска от проява на това заболяване трябва да спазваме няколко правила сред които, да имаме здравословно меню, да извършваме ежедневна физическа активност и да поддържаме нормално телесно тегло. Изследванията показват, че най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст – между 20 и 64 години.

Всяка година на 14 ноември световната общност отбелязва деня за борба с диабета. Как изглежда 2020 година за диабетиците и как да се грижим максимално за здравето си? Разговор по темата с  ендокринолог в УМБАЛ "Александровска" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Главната причина са колите. Те ограничават ежедневните физическите усилия. Спиш, станеш направиш 10 крачки до кухнята и дотам.После количката и напред назад. Не само диабед, ами инфаркти и инсулти от затлъстяване!Затова пълна забрана на частни автомобили в градовете.За младите има колела, даже тротинетките да вредни.За възрастните рейсове и таксита. И няма да има диабед!Проста работа, но не за мързеливци!Разберете, колата (частната) е чудовище, което ти взима парите и те дърпа в гроба!!!
15
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Длъжен съм да продължа предишния си коментар, защото не знаех, че условията на сайта смятат думи, като родителите на децата за обидни.Човек вече не знае дали и детските песнички като "Хей ръчички" и "Мила моя..." аа, не! (това е пцувня, пак ще ме цензурират) също не са обидни и всъщност децата пцуват като докери на пристанището в Кейптаун!Прочие, исках да кажа, че Родител 1 може да има диабет, а Родител 2 да няма и тогава рискът детето също да развие диабет е по-малък.
14
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 3 (мм ..!)Ти на училище ходил ли си? Грегор Мендел знаеш ли кой е?Е, няма да те изпитвам по биология и генетика, но размножаването е главно безполово и полово. При половото се съчетават гените на двамата родители - майка и баща.Така вероятността от дефектни гени намалява.Ако баща ти е бил предразположен към диабет, а *** не, то има по-малка вероятност и ти да развиеш диабет. Освен това буквално всеки човек може да развие диабет, но някои гени просто улесняват развиването му.
13
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 1Стресът определено вдига нивото на кръвната захар, което се дължи на стресовите хормони като кортизол.Но далеч не е първопричината за развиването на диабета.Главната причина е която е посочил доктора в предаването Bulgaria On Air:Яж пасти, торти, муай бял хляб, лежи по цял ден пред телевизора, като живееш безгрижно през цялото време, и рецептата за диабет ще ти го докара с гаранция от 100%!
12
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 8 (Боримечката)Много ще ми бъде интересно да те видя как убиваш мечка с голи ръце!
11
0
 
1
 
! Отговори
ирония преди 3 години
"На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, а едновременно с това всеки 7 умира от тази диагноза."*** как бе? *** не може да бъде това! Всеки 7 умира от коронавирус, а придружаващото заболяване е диабет - така е новото правилно, така пишете!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се чудете, че в България има толкова много болни от диабет исърдечно-съдови заболявания след като номер 5 пишенелепости, че физическата активност повишавала кръвното налягане.За публикуване на такива лъжи трябва да се съди ако не автора,то поне изданието, което публикува това.
9
3
 
6
 
! Отговори
До8 преди 3 години
Да, прав си. И за това са живеели средно до 40 години.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цивилизацията и технологиите са вредни за здравето. Трябва се живее примитивно в гората. Човека е замислен да е ловец и събирач. Да се храни основно с месо/риба, диви плодове, корени и др. За набавянето на тази чиста храна той трябва всеки ден да изминава със бягане по 20-30 километра независимо от времето. Тези хора са били като машини. Супер издържливи и силни. Надбягвали са и са убивали са елени, мечки и диви прасе с голи ръце и с едно просто дървено копие.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дядо от селоСпасението е без стрес, без нерви, чист въздух и спокойствие.
6
6
 
11
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Моят баща също почина от диабет.И неговата фамилия е обременена.Но с диета и хранителен режим и двигателна активност, диабета не е непреодолимо заболяване.Баща ми не можа да се откаже от хляба и това го уби..
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физическа активност дига кръвното и прави разширени вени. Ако се напрегнеш, може инфаркт. Здравословно хранене пък зависи от дохода, че примерно качественото сирене е над 15 лева кг. По-добре е да се мре.
4
3
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ммм ..!Ако е истина, мога само да ти кажа, че ти си един добър човек. Ще е хубаво ако има повече като теб.
3
4
 
20
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Сега съм на 59 години.Бях на 13 години когато при моят баща му откриха диабет. Той почина на 58 години в адски мъки, просто се разложи от диабета.Аз представител на една стара българска фамилия; при нас 99% от хората са с диабет, поради което аз се отказах да имам биологични деца.Осинових три деца, без значение от техният етнос. Те са здрави и се чувстват добре.В къщи се води природосъобразен начин на живот и това ни помага във всяко едно отношение.С този начин на живот съм като тийнейджър.
2
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
това е най-страшното при вируса. Може да си сигурен, че си здрав пък да се окаже, че не си :(
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диабета се причинява главно от стреса на работното място и страха от безработица.