700 000 умират годишно заради антибиотична резистентност

Учени алармират за неправномерна и прекомерна употреба на антибиотици
18 ное 2020 20:21, Ния Христова
11
700 000 умират годишно заради антибиотична резистентност
Снимка: БГНЕС
700 хил. души умират всяка година от неправомерно и прекомерно употребяване на антибиотици. Това обяви председателят на Световната здраван организация в България Скендер Сила, цитиран от БТА. 
 
В дискусията участие взеха още главният държавен инспектор Ангел Кунчев и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 
 
Експертите призовават хората да не купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове, или от хора в социалните мрежи. Причината е, че при тези лекарства липсва информация за истиността на медикамента, както и за начина на съхранение. 
 
"Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици. Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползма точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря", обясни Кунчев и изтъкна, че тови би довело до появата на резистентност сред пациентите.
Още по темата
 
"Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях", каза още той. От думите му стана ясно, че те се ползват от болниците поради икономически причини.
 
Според данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно възникват над 4 млн. случая на инфекции в здравните заведения, които се дължат на антимитробна резистентност. 
 
СЗО през миналата година е идентифицира 32 антибиотика в процес на клинично разработване, които с анасочени срещу патогени. Само 6 от тях обаче са класифицирани като иновативни, обясни ощие Сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
dd преди 3 години
Пълен та'ак сте пичове.от 34 години не съм пил антибиотици.Преди това, заради майка си мед. лице, съм ял в *** поне 20 кила пеницилин и гентамицин без никва полза.Короната я изкарах за 4ри дена с болки в гърдите и лека температура и още 7-8 дена с дискомфорт.Пил съм само магически отвари(хахаха), които ги продават в аптеката.Но нищо препоръчано от доктдорите, камо ли личните.ай наздраве, на всички!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГУлеми сте.... фашкии
6
2
 
6
 
! Отговори
Бре ! преди 3 години
че те са повече от фалшивите жертви на фалшивта КОВИД-19 пандемия !
5
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тези за които пишеш, трябва да бъдат улавяни (като диви животни) заразявани без да бъдат лекувани и оцелелите използвани за плазма.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля всички колибари, които още не са измрели от Короната и които смятаха, че , "такоф вирус нема" да вземат да цъкнат по един "минус", че да ги преброим.Не се притеснявайте, статистика. Броим про-ста-ците.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината да измира толкова народ е една - простотията на средностатистическия колибар.Той просто не спазва никакви правила, а изисква какво ли не. Отрича заразата, а като го хване вируса е най-пищящия (докато може де) за помооооооощ!Това е средностатистическия п-р-о-стак в България. Неграмотен, некадърен и мноооооого г-н-усен.
2
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
90% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗПИСВАТ НЕБИЛКОВ АНТИБИОТИК ПРИ ЗАРАЗЕНИ С КОВИД!9% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗПИСВАТ ЛЕКАРСТВА КАТО ПАРАЦЕТАМОЛ И НУРОФЕН КАТО И ТЕ НЕ СА ПАНАЦЕЯТА СРЕЩУ КОВИД ЩОТО СМЪКВАТ ТЕМПЕРАТУРАТА А ТОВА ПОМАГА НА ВИРУСА!--------------------------ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ ПРИ НАСТИНКАТА НАРЕЧЕНА КОВИД СА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ОТ НЕКАДЪРЕН ПО-НЕКАДЪРЕН НО Е ВАЖНО ЗАПЛАТКАТА ДА Я ЛАПКАТ!
1
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
1 ГОДИНА СЛЕД НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА УЧЕНИТЕ АЛАРМИРАТ, ЧЕ УПОТРЕБАТА НА НЕ БИЛКОВ АНТИБИОТИК Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ ПРИ КОВИД 19----------------ТЕЗИ УЧЕНИ СА МАЛО-УМНИ ЩОТО ВСЕКИ С ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ ЗНАЕ, ЧЕ АНТИБИОТИКА Е НЕЩО ОПАСНО И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОТСЛАБВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА!