СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски

Затварянето на училищата - неефективна мярка срещу COVID-19
19 ное 2020 14:30, Елка Василева
162
СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски
Снимка: архив, БГНЕС

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни".  

Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, предаде БНР.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Още по темата

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам как ще се избегне локдаун след като училищата работят на пълни обороти и там е гарантирано че не се спазват никакви правила. Дезинфектантите се използват за игра и пръскане по пода и стените, маските се носят само в междучасието но тъй-като тогава децата закусват и тогава не се носят. Учителите преподават без маски, учениците стоят по чиновете без маски, не се пзва отстояние, това са европейските мерки. Беше достатъчна да затворят само училищата, детските заведения и кръчмите.
117
1
 
6
 
! Отговори
до 121 преди 3 години
Е естествено, ти си много умен. Ежемесечно го пише във фиша със заплата ти. Смешка мила.
116
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесен повод троловете да ни подготвят за планирания локдаун!
115
8
 
10
 
! Отговори
до 119 преди 3 години
Каза гордо *** пред слушателите си в кварталната кръчма и отпи от бирата за 0.79лв. с царевица и започна да се бие в гърдите колко е велик и как по света са роби на капитализма. Нищо, че печелят по милион годишно и живеят като царе.
114
8
 
5
 
! Отговори
до 109 преди 3 години
В Австралия също показаха как се влиза с взлом в граждански имоти и как се арестуват родители пред децата им за безобидни постове във фейса, в които дискутират мирни граждански протести. Там бяха под военна диктатура и ги използваха като опитно зайче. Защо не отидеш във великата Австралия да живееш под диктатура заради грип, приятелю?
113
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че можеше. В Корея, Тайван, Япония, Тайланд как успяха? Че дори и в Китай. Точно с дисциплина и носене на модерни истински N95 маски. Само според престъпници и малoyмници, като Мангъров, те не помагат. Не едно и две корейски изледвания излязоха, които математически доказаха колко помагат различните типове маски за въздушнокапково предаване, ако всеки носи. А в момента българинът отново се прояви като най-*** и пак е в челото на негативните класации в ЕС. Дисциплина и самосъзнание 0
112
2
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Не само локдауна,но и много смърт можеше да бъде избегната с носене на маска
111
2
 
2
 
! Отговори
Калигула преди 3 години
Колко са се загрижели милярдерите от СЗО за нас, толкова много, че чак почваш да се съмняваш...
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са СЗО. В Япония, Тайван, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия, Виетнам и т.н., хората носят маски и заразените са на практика само идващи от чужбина. В Китай докато се спрат епидемията също всички носеха маски, а сега не носят.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да се затвори всичко, още къмто средата на сепметври, когато почнаха да се качват заразени и починали. Разбира се не за три месеца като пролетта, което беше страшно ненужно и неадекватно. Едно затваряне от 10-14 дни щеше да препятства лавинообразното разпространение и хаоса, който цари в момента. Икономиката няма да рухне за две седмици, но сега виждаме резултата от бездействието - 150 умрели на ден. Икономиката се прави от бизнес, а бизнеса се състои от хора.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективенВ Азия не им е от носенето на маски, а от много добре организираното им тестване и проследяване на заразени и контактни.
107
1
 
8
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
А случайно да виждаш как мутрите се справят с епидемията в България? Нищо не правят и чакат да отмине от само себе си, тупат се в гърдите какви мерки били взели, а реални мерки няма, броят на заразените расте главоломно, на починалите също.
106
0
 
4
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Що така бе? Кво стана с хубавата опорка, че само Гaньо е недисциплиниран и не носи маска, а в цяла Европа носят маски, та по няколко даже и питат за още?
105
6
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
В Източна Азия, Нова Зеландия и Австралия ни показаха как се спира епидемията, но *** в останалия свят неносещи маски надделяха и сега им сърбаме попарата.
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре се справят с вируса в Северна Корея. Ако теста е положителен се разстрелва и пак няма нито един заразен с корона вирус
103
5
 
8
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 години
Адвокатите на Тръмп ще дадат Пресконференция след около 3 часа с детайли за Фалшификацията на Изборите! Другарите в Брюксел треперят, заедно с другарите им в Пекин!!
102
1
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
В Беларус нема локдаун,ама там управляват комунистите на Лукашенко! Слава ! Слава! Слава!
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЯДО МИ С 45 ДНИ НА 1-ВА ЛИНИЯ НА ФРОНТА КАЗВАШЕ: В БОЯ ПЪРВО ТРЕПЕМ НЕКАДЪРНИТЕ ОФИЦЕРИ, СЛЕД ТОВА ПОЧВАМЕ ВРАГА!ЩОТО НЕКАДЪРНИКА ЩЕ ТЕ НАТРЕСЕ НА ПОЗИЦИЯ, КЪДЕТО ЩЕ УМРЕШ...
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски".Съгласен съм. А можеше също така и да не се избегне с носене на маски.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТайван също се справя добре, но вицепрезидентът им е епидемиолог. Нищо против Мутафчийски като личност, дори смятам, че имаше място в кризинсият щаб, защото има и опит в стреови ситуации, но не епидемиолог, а който не се е усетил, псотаянато му начело беше политически ход, с цел да го лансират за нов президент. Ако мине номера ... Е, не мина. Употребем полтически, както и мнгоо други хора през годините.