СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски

Затварянето на училищата - неефективна мярка срещу COVID-19
19 ное 2020 14:30, Елка Василева
162
СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски
Снимка: архив, БГНЕС

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни".  

Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, предаде БНР.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Още по темата

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
Една година вече - провал след провал. И сега СЗО ще казва какво е можело да бъде.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът беше разработен от САЩ и пуснат в Китай да спре развитието му. Но нещата се обърнаха.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай финансират СЗО, в Китай се появява короната,и СЗО твърди,че не е опасен,не трябва да се затварят границите,и китайците щурмуват света по време на китайската Нова година,разпръскват заразата по света. После целия свят започва да преживява вирус,който издържа на всякакви климатични и географски особености,но в родината на короната Китай няма вирус.Те си тествали млн жители,това била панацеята,все едно,че са били подготвени и са имали млн тестове готови..Трябва разследване на Китай и вируса
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сезео, а в Белорус защо няма локдаун. Защо в Белорус кървавият комунистически диктатор Лукашенко не обяви локдаун да блокира многомилионните демократични антируски проамерикански проевропейски и ласт бът нот лийст справедливи протести на целокупния белоруски нярод който жадува за демокрация и евроатлантизъм?
94
0
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Що, и двамата изповядват една позиция и много често единия гостува на другия..
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България не повече от 20процента носят маски навсякъде и както трябва.Повечето им висят като юлар.
92
3
 
1
 
! Отговори
свободен преди 3 години
По-добре локдаун от носене на намордник
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ... 83 В Китай обявяват само истински болните .Не включват в бройката хората , които са безсимптомни , но са с положителен ПСР тест.
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дядо от селоСмешно е да слагаш едно до друго името на слави и доцент Мангъров.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно корумпираните некадърници от СЗО забъркаха кашата с коронавируса с неадекватните си "съвети"
88
2
 
6
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
България не вярва на СЗО. България вярва на Слави и Мангъров.Резултатите са налице..
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега защо носехме маски,след като СЗО твърди,че не носим?!? Може би трябва да спрем да носим,за да твърдят,че носим. Изобщо тези СЗО са пълен провал.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаунът всъщност можеше да се избегне, ако не бяхме слушали СЗО.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този сайт Днес.бг се трият коментари и се слага бан,без да нарушавате правилата.Има цензура,като през соца.За нищо не става!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика глупост, каквато само откачалките и платените тр-олове от СЗО могат да съчинят!
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО доста се компроментираха напоследък
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли? Нали в началото именно СЗО твърдяха, че няма нужда от носене на маски? Около месец след това твърдяха, че маските всъщност не предпазват. После изведнъж изврещяха, че маски трябва да се носят. Не знам каква сачма им се върти из главите на тия, но се убиха да си противоречат. Аман вече от тия некомпетентни и нищоправещи същества, от които не само няма никаква полза, но и нанасят по-голяма вреда.
81
4
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
Тръмп им спря финансирането и го прехвърли в една от фирмите на Гейтс. Тази същата фирма на Гейтс финансира СЗО директно. Много хора още четкат Тръмп без да са наясна с тази малка подробност. Простолюдието не познава нито родата на Тръмп, нито хората около него, нито кой го спаси от фалит и прочие. Да не говорим, че беше враг с Хилъри само за пред камерите. Постановка, в която овцете сляпо вярват. САЩ не са имали честни избори от векове, ако въобще някога са имали. Карлин каза,че са държава цирк
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подир дъжд ...качулка.Затваряйте всичко възможно, докато не станало твърде късно.
79
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Към нихилистите:Забележете процентът на неносене на маски в Европа !!!Айде почвайте да плюете европейците, както плюете по собствения си народ !!!