6 здравословни причини да консумирате редовно портокали

Насърчава здравето на зрението
Обновена: 6 дек 2020 18:27 | 6 дек 2020 18:27, Михаела Лазарова
5
6 здравословни причини да консумирате редовно портокали
Снимка: Istock

Когато чуете портокал, вероятно първата асоциация, която ви хрумва, е витамин С. Този цитрусов плод наистина е невероятен източник на важния витамин, но той има фантастични ползи за организма, които далеч надхвърлят доставката на витамин С за организма. Свикнали сме да свързваме витамин С предимно с превенцията на вирусни инфекции и настинки, но той е мощен антиоксидант, който се грижи за множество процеси в организма.

Витамин С

Портокалите наистина са превъзходен източник на витамин С. Съдържанието му наистина е впечатляващо. В един средно голям портокал се съдържат приблизително 70 мг витамин С, който представлява повече от 90% от необходимата дневна доза.

Витамин С е много мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки, включително специфични клетки, които атакуват външните патогени, навлезли в тялото. Витамин С повишава и концентрацията на съществуващите антитела и стимулира образуването на нови. Той се бори със свободните радикали, които предизвикват възпаления, сърдечносъдови заболявания, рак, артрит, стареене на кожата и организма.

Усвояване на желязото

Още една важна функция на антиоксиданта витамин С е насърчаване усвояването на желязото в организма. Този механизъм е от голямо значение за образуването на червени кръвни клетки и тяхната годност и способност да пренасят кислород до тъканите.

Витамин С помага и на кожата да сияе. Той се бори със свободните радикали, предизвикващи стареене и поява на бръчки. Стимулира производството на колаген – най-важният протеин, участващ в естественото подмладяване на кожата и забавяне на стареенето. Той я прави гладка, сияеща и дълбоко хидратирана.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До яболски царвул и ние ви благодарим
2
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Благодаря,че ме образовахте.Аз падам от луната!
1
1
 
7
 
! Отговори
Q преди 3 години
Супер,ще консумираме протокали ...