Психиатър: Не бива да изпадаме в паника заради COVID-19

Пандемията ни направи свидетели на две крайни реакции
13 дек 2020 17:15, Нели Христова
37
Психиатър: Не бива да изпадаме в паника заради COVID-19
Снимка: Pixabay

Още от началото на годината се нагнети един тревожен фон. Нагнети се фоново напрежение, на което хората откликнаха с тревожна реакция. Бяхме предупредени, но въпросът е дали това ни подготви или ни извади от релси”, смята психиатърът д-р Владимир Пожарашки пред NOVA.

Според него сега се говори повече за вируса, за разлика от вирусите през изминалите години. Той е на мнение, че информацията за затварянето на Ухан е била изключително сериозна и хората са изпаднали в паника след нея.

„Видяхме двете крайни реакции – едните казаха, че няма COVID-19, другите смятаха, че ще умрат. Всичко това доведе до неадекватна ситуация и реакции. Вирусът е сериозен, но не за всички”, подчерта д-р Пожарашки.

Според него това е една от причините хората да приемат по-тежко психологически вируса. Втората е, че самият вирус протича по-дълго време от обикновения грип и самият факт, че боледуваш дълго време, вдига нивото на тревожност.

„Заболяването протича на вълни – първо човек има симптоми, след това като че ли се подобрява, а след това идва вълна на влошаване. Мисля, че е много важно да се реагира според симптомите, а не да се реагира с паника. Симптомите определят как да се действа. Ако човек е с леки симптоми, няма защо да се притеснява. Просто преминава през заболяването”, обясни психиатърът.

Според него генетиката на човек определя как той ще премине през коронавируса. Не бива обаче да се изпада в паника, както се случва при много хора, които дори започват да получават паник атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи го това на бабиикерите дето са изтрещяли и кълнат на умрело всяко дете и ученик. Ние нормалните хора си живеем що годе нормално! И едно хапче с мента и глог не сме пили, който уважава живота не го е страх от смъртта.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е при 6000 умрели за 10 месеца, хоро лу да играем. Какво виниш хората, мефийте всявст тотална паника сред хората, то една позитивна нотка не се улавя. Тотално само черна хроника и мнения на пишман дойтори за неща които не разбират.Сега продаваемо е анти ваксинирането, на десет мнения публикувани двевет са негативни едно е за, позитивно към ваксините.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм виждал човек изпаднал в паника заради К19 но всеки ден виждам много които очевидно не ги е грижа.Маската в джоба или като шалче под брадичката ,многолюдна компания.В България хората не страдат от паника и уплаха. Просто не им пука.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12И аз подценявах психиатрите .... голяма грешка е била!
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСИХИАТРИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ РАБОТЕЩИ С БЯЛАТА МАФИЯ!Ако имате проблем, обърнете се към психолог или психотерапевт, но никога не се оставяйте да ви тровят с антидепресанти и какво ли не!Това е напълно измислена и манипулативна "специалност".
11
1
 
5
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Както обича да казва Търновският физкултурник - "направиха ни да хъркаме".
10
3
 
16
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
Паниката я създават медиите като вас "Днес". Вероятно един ден ще се потърси сметка на всички политици, докторчета и журналистчета участвали в тази манипулация. Ще бъдете, надявам се, съдени за предумишлено убийство на хилядите българи които докарахте до лудост и лишихте от здравни грижи, въпреки, че са плащали десетилетия наред здравни осигуровки.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз превъртех, а още не съм се заразил! Снощи сънувах как пренасям някакви лекарства в буркани за бандемията!
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ съм изпадал в паника дори през март когато почна пЛандемията,никога не съм вярвал във вируса че го има...
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си мисля че само който чете и гледа бг медии може да откачи от грип ;) Май медиите са ВИРУСА .Те за психото. Я да бяхме един Беларус .Тях щяха да пратят в лудница .
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм имал "вълна" на влошаване. 11 дни плътно бях с температура, втрисане от време на време и накрая развих двустранна бронхопневмония. От 12-тия ден настъпи внезапно подобрение. Симптомите отслабнаха и взеха да изчезват. Дишането и оксидацията на кръвта се оправиха. Сега 25 дни по-късно се чувствам добре и имам стандартни показатели на кръвна картина.
5
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Те хората забравиха за смешното грипче вие ни плашите с психиатри.
4
3
 
14
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Психиатрите ще имат бая работа и кинти покрай ковидпсихарите
3
3
 
13
 
! Отговори
Няма паника преди 3 години
Само дето всички се на**ха. Или вече забравихте какво стана като почна пандемията?Народа тръгна да се запасява не с друго ами с тоалетна хартия! Уния тикве*ници в САЩ нали ги видяхте!? Всеки грабнал по 4-5 стека с ролки, и тича към къщи щото го напънало.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус няма.
1
2
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
В паника изпадат само герберастията...Живота след ковида, ще им е много различен... А за някои от тях много различен.... Раирани дрехи и при бай ставри... Други по стълбовете...