Кои навици влошават артрита

Консумацията на определени храни може да влоши ревматоидния артрит
22 дек 2020 01:00, Михаела Лазарова
0
Кои навици влошават артрита
Снимка: Istock

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се характеризира с множество силни и неприятни за страдащия симптоми. При това заболяване се наблюдават периоди на затихване и обостряне, които много често са провокирани не само от механизмите на самото заболяване, но и от начина на живот. Ето защо с някои вредни навици можете да влошите ревматоидния артрит. Кои са те?

Недостатъчно сън

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване и като такова количеството редовен сън влияе върху механизмите му изключително много. Сънят е естественият физически механизъм за справяне на тялото с възпаленията. Когато не спите добре и сънят е недостатъчен, възпаленията могат да се влошат.

От друга страна, болките, паренето и сковаността, които се усещат при ревматоиден артрит, пречат на съня и го правят неспокоен, понякога невъзможен. Така се влиза в порочен кръг, от който страдащият трудно излиза.

Проблеми с психичното здраве

Психиката е неразривна част от физическото състояние. Ето защо, ако се борите с тревожност, безпокойство, депресия вследствие на стрес или с някакви други психични проблеми е много вероятно именно на това да се дължи влошаването на ревматоидния артрит.

Притесненията, страховете, високите нива на кортизол в кръвта (хормон на стреса) могат да направят болките и сковаността при артрит още по-силни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари