Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?

Тайните арести в страната са легални от 2013 година
15 яну 2021 21:54, Нели Христова
119
Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?
Снимка: БГНЕС

На среща на върха през октомври Джак Ма решава да не си мълчи и яростно критикува китайските регулатори, които се опитват да задушат иновациите. Милиардерът се обявява против  сегашната китайска банкова система, както и  финансовата регулаторна структура на управляваната от комунистите държава, които далеч не помагат на неговата Ant group. Критичните му забележки към комунистическия режим, "който не изисква нищо повече от пълно подчинение", сринаха отношенията му с първия човек в Китай - Си Дзипин.

Още по темата

Дни след критиките му срещу китайските власти, Ма беше привикан на среща с представители на комунистическата партия. А срещу компанията му Alibaba започна разследване за монополно поведение, според изявление, публикувано от ръководството на китайската комунистическа партия за надзор на пазара.

От октомври няма и следа от Джак Ма. Най-забележимо бе отсъствието му от финала през ноември на собственото му шоу - Africa’s Business Heroes, телевизионен конкурс за начинаещи предприемачи. Снимката му беше премахната от списъка със съдии на уеб страницата на предаването.

Лидерът на Китай Си Дзипин не се притеснява да упражнява власт срещу онези, които според него оспорват господството и авторитета на Китайската комунистическа партия. Китайският президент демонстрира малка толерантност към всеки, който е на противоположно мнение и  отказват да се съобрази с неговия мироглед.

Джак Ма не е първата влиятелна личност в Китай, която вероятно е пострадала от това. Съобщава се, че Китай е узаконил тайни задържания още през 2013 г. От тогава няколко известни лица като актрисата Фан Бингбинг, бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей, бизнесменът и инвеститорът Гуо Гуангчанг и бившият магнат на недвижими имоти Рен Жицианг изчезват мистериозно. Всички те се появяват също толкова мистериозно по-късно.

Бизнесменът и инвеститор Гуо Гуангчанг

През декември 2015 г. се появиха съобщения, че китайският бизнесмен и инвеститор Го Гуангчанг е изчезнал. Няколко акаунта в социалните медии съобщават, че основателят и председател на инвестиционния конгломерат Fosun International е бил изгонен от полицията на летището в Шанхай. Неговото изчезване накара компаниите, които той ръководеше, да поискат спиране на търговията със съответните им акции, регистрирани в Хонг Конг и Шанхай.

Впоследствие Гуо се появи отново и заяви, че е съдействал на властите в неназовано разследване. По-нататъшни обяснения не бяха предложени, въпреки че изчезването му стана на фона на репресиите срещу корупцията, започнати от Си Дзинпин, след като той дойде на власт през 2012 г.

Актрисата Фан Бингбинг

Международно признатата китайска актриса Фан Бингбинг е друга знаменитост, която мистериозно изчезва от общественото пространство. Бингбинг не се появява близо четири месеца през 2018 г. Актрисата, която се появи в над дузина китайски филми, както и във франчайза "X-Men" изчезва през юли 2018 г. и се появява през октомври 2018 г.

Твърди се, че тя е била задържана от провинциалните власти във връзка с дело за укриване на данъци.

Китайските власти разбрат, че тя и нейната компания са укрили данъци в размер на 248 милиона юана. След като Фен се появи след четиримесечното й изчезване, тя бе прослушна на китайското правителство и дори им благодари, че са я "изчезнали".

"Това, с което съм се сблъсквала в живота си или в работата си, може да е падение, но това падение  всъщност бе нещо добро", каза тя в интервю за „Ню Йорк Таймс“. "Това ме накара да се успокоя и да замисля сериозно какво искам да правя в бъдещия си живот."

Бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей

Мън Хонгуей, който беше първият китайски ръководител на Интерпол, изчезна по време на пътуване от Франция към Китай през септември 2018 г. Той трябваше да служи като ръководител на Интерпол до 2020 г., но организацията заяви, че е подал оставка два дни след като мистериозно изчезва.

По-късно ККП потвърди, че Хонгуей е бил задържан като част от борбата на Си Дзинпин срещу корупцията и е заподозрян във вземане на подкупи. Партията заяви, че Мън е злоупотребил с положението си за лична изгода, злоупотребява с държавни средства, за да осигури на семейството си "екстравагантен начин на живот" и пренебрегва принципите на комунистическата партия. Той беше изключен от партията и лишен от всички държавни длъжности.

Според китайските доклади Мън е взел подкупи за над 2 милиона долара. Той е осъден от Tianjin No 1 Intermediate People’s Court да плати глоба от два милиона юана. Съдебното изявление също нарежда, че той няма да обжалва присъдата. През януари 2020 г. Мън беше осъден на 13 години и половина затвор за приемане на подкупи.

Бившият търговец на недвижими имоти Рен Жицианг

Рен Жицианг, бивш магнат за недвижими имоти и убеден критик на китайския президент Си Дзинпин, изчезна през март 2019 г. малко след като написа есе, критикуващо китайския премиер.

Въпреки че той не посочи името на Си Дзинпин в статията си, беше широко разпространено мнението, че определението "клоунът", който той споменава в есето си, което критикува китайската комунистическа партия за отговора на избухването на пандемията от коронавирус, е предназначен за Си Дзинпин.

Есето е публикувано малко след телевизионната реч на Си Дзинпин. Съобщава се, че Рен пише, "Аз също с любопитство и добросъвестност изучавам речта... това, което видях... не беше император, стоящ там, показващ своите "нови дрехи", а клоун, който се съблече гол и настоява да продължи да бъде император."

Подобни  критични възгледи му докараха гнева на китайската комунистическа партия, която от време на време демонстрира готовността си да потуши несъгласието дори сред елитите на страната.

Рен изчезна дни след като написа острата статия. Месеци по-късно съд в Пекин осъди Рен на 18 години затвор. Съдът призна магната за виновен по обвинение за вземане на подкупи, злоупотреба с публични средства и злоупотреба с властта си по време и след времето, когато е бил изпълнителен директор в компания за строителство на имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПо т.2 - даже и Русия има повече регистрирани стартъпи от Китай. Китай е на 2-ро място само по пари налети в стартъпи и акоо ги погледбаш кои сая ще видиш, че се броят на пръзтите на 1 ръка и са про-държавниhttps://startupranking/countries
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПо точка 1. Ето ти класацията на Insider - https://insider/best-cities-for-expats-2020-internations-2019-12#2-kuala-lumpur-malaysia-29 - няма нито един град в Китай
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАйде сега дай и данните за тия твърдения иначе си е тролене. Искаш ли да сравним броят на стартъпите в Китай с тези в Европа и да ми покажеш, къде я видя тази тенденция. Също ми покажи и данни за твърдението, че експати ходели в Китай - ходят на екскурзия. Средната заплата в България се калкулира на база на 80% зплати, които са нереални.
98
2
 
10
 
! Отговори
преди 3 години
Нали Китай беше новото икономическо чудо което политическото ляво обожава ?Защо сега политическото ляво не каже нещо по въпроса ?Защо пак мълчат ?Защото всеки път когато подкрепят социалистическа / комунистическа държава на този свят, тя се проваля !Социализма / комунизма винаги се проваля накрая. Лошото е, че много хора страдат.
97
1
 
8
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Типичен подход на червените другари! Гергов е на път! Който иска да кара влака, чака за червен светофар!
96
0
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Китай се опитва да наложи дигиталния Йоан .Ако са го натиснали в али баба да се търгува само с дигитални йоани и без койни може да има голям проблем ;)
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай експлоатацията е брутална, могат да работят по 25 часа в денонощие.
94
4
 
14
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КАТО КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ- КОЛКО ХОРА СА ИЗ4ЕЗНАЛИ БЕЗСЛЕДНО !!!!!!!!!!!!!!
93
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 3 години
Кой е Джон Голт?
92
1
 
2
 
! Отговори
работн.на ККП преди 3 години
мао дзъ дун,чан каиши,ким бир сен,син дзин пин,големи имена
91
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Кой знае къде се препича на слънце. Като теориите за Ким Чен Ун. Важното е да се бълва пропаганда.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са важни, иначе двойниците им да са се появили досега....
89
2
 
27
 
! Отговори
дддд преди 3 години
Ами явно някой като станат милиардери в Китай,вземат че се помислят че са над управляващата партия там,и веднага ги спохожда беда.Тези са на принципа.Наяла се въшката,че излязла на челото!
88
5
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 години
...ние останахме с инфраструктура от първо ниво с качествено изпълнение и с обещанието да се продължи инвестицията в училище, поликлиника и още 8 блока за да имат работниците нотмални условия за живот! Аз съм Българин и руснаците и китайците и южноафриканците и кенийскте колеги ни обичат и уважават!Янките ги изтикахме, само плямпат, харчат пари за какво ли не и така де в ЮАР сега има много бачкане за бели евро-роби (учени) и не ме е срам да бачкам много след като резултатите са видимо супер!
87
2
 
16
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 години
Миналият месец се върнах от Китай в ЮАР където живея и правим бизнес и с руснаци и с китайци за местна компания във военно оборудване!Нито китайците бягат, нито руснаците и за бизнеса угаждат, не като янките да зобят!Китайците само заради едно разрешвние за разширяване на производствените мощности за 2 месеца построиха 8 четири етажни блока за местният персонал и инженерните екипи! Руснаците за 2 седмици монтираха в халетата пборудването и се прибраха по живо по здраво!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин беше изчезнал, после Ким, после сестра му, сега китайците почнали да изчезват. Лъжливата пропаганда все повече буксува в собствените си ***.
85
7
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И повярвай, Китай няма никакво намерение за война с Русия, защото са наясно за могъществото на най голямата държава в света.
84
8
 
14
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Единствената разлика между милиардерите на запад и изток е тази,че на изток много добре знаят, че милиардите не са техни. Иначе, навсякъде се дават едни пари на някой счетоводител или по модерно мениджър. Проблема на запад е,че мениджъра се помисли за някаква по висока класа. В миналото, в добрата стара Англия мениджъра (или търговеца) е бил по ниско от въглищаря.
83
8
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Понастоящем работя с китайци, ходил съм в Пекин за малко, а сега ми предстои дългосрочно. Хайде не ми обяснявай, А ? И анализирай защо в сащ има 19х повече бедни. А най големите роби са българите. За съжаление.
82
6
 
6
 
! Отговори
Чичо сам преди 3 години
до 85"Китайцитя Бягат, никой не се връща в Китай или Русия ;)Бягат с хиляди всеки месец!" Искам да попитам вие сте не бягате ли ?