Хапвайте смокини при високо кръвно и за млада кожа

Наличието на фибри в тях стимулира и работата на червата
Обновена: 31 яну 2021 22:56 | 31 яну 2021 19:55, Михаела Лазарова
0
Хапвайте смокини при високо кръвно и за млада кожа
Снимка: Istock

Смокините са един невероятно вкусен и сладък плод, който освен прекрасни вкусови качества притежава и редица свойства, важни за здравето. Тези малки плодове с капковидна форма са редовен присъстващ в средиземноморската диета. Раждат се и у нас, което е добър повод да ги включваме по-често в менюто си.

Смокините са прекрасни както пресни, така и сушени и могат да се консумират през цялата година. Естествената им сладост ги прави чудесно средство за подслаждане на десерти без захар. Могат да бъдат включвани и като здравословен заместител на захарта в здравословните ви рецепти за закуска.

Невероятно е колко ползи имат тези сладки плодове за здравето. Ето пет от тях.

Смокините са с висока хранителна стойност

Смокините са с високо съдържание на естествени захари, витамини, минерали, разтворими фибри, според Good Food. Те са отличен източник на калций, мед, магнезий, желязо, витамини А, К и В6. Заедно с това те са добър източник на антиоксиданти и флавоноиди, като тази здравословна комбинация от вещества може да допринесе за подобряване на цялостното здраве. Антиоксидантите намаляват възпаленията и риска от рак.

Добре е да се има предвид, че естествените захари в смокините са в по-ниска концентрация при пресните плодове, отколкото при сушените.

Помагат в контрола на кръвното налягане

Благодарение на въздействието на антиоксидантите смокините могат да бъдат полезни в намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чрез свойството им да понижават мазнините в тялото те въздействат благоприятно на кръвното налягане и стойностите му. Това има дългосрочен положителен ефект върху сърдечносъдовата система. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари