![]() Снимка: Istock
|
Протеините са едни от основните градивни единици на тялото. Те са и най-добрите ви приятели в отслабването. Консумацията на протеини задоволява глада, подпомага усещането за дълготрайна ситост, а метаболизирането на протеините повишава леко телесната температура, което допринася за изгарянето на калории и мазнини.
Въпреки това повече протеини не означава непременно повече загуба на тегло. Има някои погрешни избори, които много хора правят с протеините и които им пречат в постигането на мечтаната фигура. Освен това има и разлика във видовете протеини. Някои не са толкова добри като други.
Има няколко широко разпространени мита за протеините, които вероятно ви пречат в отслабването.
Мит 1 – Растителните протеини са по-здравословни
Вегетарианците и веганите са най-големите почитатели на заместителите на месото. Вярно е, че има прекрасни източници на протеини от растителните храни, но също така е вярно, че не всички протеини са еднакви по състав. Изключването на месото, млечните и животинските продукти не прави диетата ви автоматично здравословна.
За хората, които се хранят с месо и месни продукти също е важно да се отбележи, че преработените меса са най-лошият избор, който може да се направи. В тях се съдържат много допълнителни вещества, соли, подобрители, оцветители, а съдържанието на чисто месо е твърде малко, за да задоволи нуждите на организма.
Мит 2 – Безвкусно е най-добре
Друг разпространен мит е, че колкото по-малко овкусена е храната, толкова по-диетична е тя. Същото се смята и за месото. Всъщност не е съвсем така. Обикновено придружаващите към протеините храни са главните виновници за добавянето на излишни празни калории към храненето. Такива са бял хляб, паста, изобилие от млечни продукти към всяко хранене.