Кои са признаците, че не ядете достатъчно фибри?

Фибрите забавят усвояването на въглехидратите
Обновена: 1 мар 2021 20:19 | 1 мар 2021 19:56, Михаела Лазарова
2
Кои са признаците, че не ядете достатъчно фибри?
Снимка: Istock

Фибрите са хранителен компонент, който е от наистина съществено значение за метаболизма, усвояването на хранителните вещества, поддържането на кръвната захар, отслабването, както и още редица процеси в организма. Те обаче често биват подценявани и не присъстват в достатъчни количества в менюто. Това може да предизвика някои проявления в здравословно отношение.

Изследвания, публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine показват, че повечето хора не си набавят необходимите препоръчителни 28 грама фибри на ден. Това влияе силно негативно върху цялостното здраве.

Как да разберете, че не консумирате достатъчно фибри?

Един от най-явните признаци на недостиг на фибри в храната е запекът. Фибрите допринасят за нормалното движение на червата и извеждането на хранителните отпадъци и токсини от тях. Фибрите имат свойството да омекотяват изпражненията, помагайки им да бъдат по-лесно изведени от дебелото черво.

Бедната на фибри диета може да забави метаболитните процеси и движенията на червата, както и да влоши състоянието и броя на полезните бактерии в червата. Липсата на фибри може и да ви кара да огладнявате по-бързо от нормалното, което предполага да се изкушавате по-често от похапване на междинни закуски. Това може да доведе до напълняване. Фибрите дават дълготрайно усещане за ситост, което ви предпазва от посягане към излишни калории.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: диетафибризапек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дpиckaтe като мечка-малинарка.
1
2
 
4
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Много- ви- обичам, госпожо Михаела Лазарова,....