Рискове за здравето от всекидневната консумация на червено месо

Червеното месо в големи количества се свързва и с повишен риск от диабет тип 2
14 мар 2021 21:12, Михаела Лазарова
10
Рискове за здравето от всекидневната консумация на червено месо
Снимка: Istock

Червеното месо е сред най-консумираните в световен мащаб. Към него се причисляват свинското, телешкото, говеждото, агнешкото. То е един от най-богатите източници на желязо. Суровина е за направата на колбаси и месни специалитети. То е част от любимия ви бургер. Източник е още на витамини от група В, цинк, протеини, аминокиселини.

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Консумацията на червено месо всеки ден обаче има някои нездравословни ефекти. Ето защо с количеството и честотата на присъствието му на трапезата трябва да се внимава. Червеното месо е по-богато на наситени мазнини от останалите меса. Това може да има някои нежелани ефекти върху здравето.

Повишава холестерола

Богатото наличие на наситени мазнини в червеното месо се свързва с повишаване на стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това създава предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, отлагане на плаки по кръвоносните съдове и запушването им.

Повишен риск от сърдечносъдови заболявания

Прекалено честата и изобилна консумация на червено месо се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на наситените мазнини в него. Хората, които ядат редовно червено месо имат по-висок риск от сърдечносъдови инциденти и високо кръвно налягане, сочат данните от проучване от 2016 година, публикувано в Public Health Nutrition.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Аз ям червено месо само от соя и глутен в луканка.
9
1
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
единствения начин за да разберете дали ви се отразява добре дадена храна е просто да си направите кръвен тест след известно време и да видите дали всичко е наред.
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи глупотевици! Нищо вярно няма в статията!
7
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е идеалният момент да преминете за няколко седмици към растителна храна и да разтоварите организма си от зимните преяждания с месо.Тоз пък, ще разтоварва. Аз най-много да разтоваря самосвала в ***. Тия здравословните неща не са за мен. А на вас за какво ви е да живеете над 45? Я прочетете какво почва да се случва с организма след около 45 при мъже, 40 при жени? Мерси съм за подобен живот. Вие се целете в стотака щом стр толкова вкопчени в жалко съществуване...
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я си хапвай вичица аз се чувствам прекрасно
5
7
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
що не каза по-рано, аз плющя пържоли, а за гарнитура - наденици
4
3
 
12
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Всичко е полезно, когато е с мярка и всичко без мярка е вредно. Това се отнася не само за месото, но и за млякото, яйцата, работата, съня и изобщо за всеки аспект от живота на човека, на земята.От 15 март до 2 май Великден е Великият пост - 7 седмици - 49 дни. Разрешава се риба на 25 март Благовещение и на 25 април Цветница.Сега е идеалният момент да преминете за няколко седмици към растителна храна и да разтоварите организма си от зимните преяждания с месо.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, редно е покрай свинското, телешкото и агнешкото да се хапва и пилешко, и риба!
2
5
 
8
 
! Отговори
x преди 3 години
Послушайте какво пише в статията, моля ви, и станете вегани. За да има повече месо за мен.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте трева.Аз ще ям месо.