Защо сънят се влошава с възрастта?

Промени в циркадния ритъм
18 мар 2021 15:12, Михаела Лазарова
6
Защо сънят се влошава с възрастта?
Снимка: Istock

Ако сте възрастен, вероятността да имате по-неспокоен сън е голяма. С напредване на възрастта човек спи все по-леко, събужда се често, заспива трудно. За тези разстройства на съня си има обяснение. Нормално е да сте спали непробудно повече от 8 часа, когато сте били в юношеска възраст или в двайсетте си години, но с настъпване на зрелостта дълбокият сън става все по-непостижим. Защо това е така?

Доклад от 2017 година, публикуван в Sleep Medicine Clinics показва, че между 40 и 70% от възрастните страдат от хронични проблеми със съня. Ето и няколко причини за това.

Някои здравословни състояния

С напредване на възрастта се появяват различни болежки и заболявания. Някои от тях пречат на съня и го правят все по-неспокоен. Сред тях са киселинен рефлукс, сърдечносъдова недостатъчност, белодробни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, свързани с болки.

Нарушения на съня, като сънна апнея или двигателни разстройства също са сред възможните причинители на безсъние и проблеми със заспиването. Синдромът на неспокойните крака е друг проблем, който може да влоши качеството на съня.

По-честа нужда от уриниране

Ако имате високо кръвно налягане или някакво друго заболяване, което изисква да приемате диуретици, вероятността да се налага да ставате по няколко пъти нощем е голяма. Много лекарства имат странични ефекти, свързани с повишено уриниране, които нарушават съня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
възрастен човек и имам проблеми със съня от липсата на редовен секс,защото на мен все още ми става,ама бабата не пуска и не дава?!?Намерил съм алтернатива с моята дясна ръка шавлива?!?Често пъти си спомням за младините и сега си фантазирам за старините,коя по-млада комшийка не ми е все още дала,че скоро мога да ритна църковната камбана?!?Добре дошло е порното,че да поддържаме макар и тайно формата?!?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовен секс, ако има с кого или биене не чикиии за по-добър сън.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото по често си мислиш за оная с косата
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради ГЕРБ и Бойко Борисов.БСП победа за здрав сън!