6 зеленчука, помагащи при запек

Вкусни и полезни
16 апр 2021 04:00, Михаела Лазарова
11
6 зеленчука, помагащи при запек
Снимка: istock

Знаем, че за да поддържаме добро храносмилане е важно да пием достатъчно вода, менюто ни да включва повече свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, кисело мляко, кефир, някои сушени плодове като фурми, сини сливи. Едно от най-честите неразположения, свързано с нарушеното храносмилане е запекът. Повече за вредите от нередовното изхождане може да прочетете тук. А в следващите редове вижте кои полезни зеленчуци могат да намалят риска от запек. 

Сладки картофи

Сладките картофи съдържат по-малко въглехидрати, но за сметка на това са богати на витамини D, A, C, витамини от групата В, фибри, желязо. Подходящи са за облекчаване на запека, тъй като ни осигуряват и естествени лаксативи, като пектин и целулоза. Също така се препоръчват при диария, подут корем, газове.

Листни зелени зеленчуци

В тази група влиза не само спанакът, но и различните видове марули, айсберг, зеле кейл, рукола. Вкусни и богати на фибри, с малко калории, тези зеленчуци, доказано облекчават симптомите на синдром на раздразненото черво и запека.

Хапвайте спанак

Спанакът е един от най-полезните зеленчуци за храносмилателната система. Освен че е богат на желязо и има малко калории, зеленчукът е отличен източник на фибри и магнезий. Смята се, че минералът магнезий благоприятства здравето на червата, намалявайки възпалението, подуването на корема, запека.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: спанаккоремзапек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Не знам защо преди 3 години
Пия зелено смути всеки ден от близо 20 дни -магданоз,спанак и стебла целина.От запек не мога да се отърва.Такова надуване пада върху гърнето,чак свят ми се завива.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкисната боза върши работа
1
1
 
7
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Разбира се, че и тази статия е писана от Михаела Лазарова:)))