Защо не трябва да прекалявате с консумацията на банани?

Над 90% от калориите в банана идват от въглехидратите в тях
18 апр 2021 10:32, Михаела Лазарова
22
Защо не трябва да прекалявате с консумацията на банани?
Снимка: istock

Бананите са невероятно вкусни и сладки. Любими са на много хора заради тяхната нежна гладка текстура и фантастичен вкус. Те са познати и като едни от най-добрите източници на калий – важен минерал за електролитния баланс в тялото, за нормалната функция на сърцето, мускулите и нервната система.

Бананите са страхотно средство да обогатите ястията, сладкишите и десертите си, печивата си и дори любимите си солени рецепти. С тях обаче не трябва да се прекалява. Преяждането с банани и честото им похапване всеки ден може да има някои потенциални вреди за здравето.

Въпреки че бананите са с високо съдържание на фибри, което удължава усещането за ситост, подпомага работата на храносмилателната система и ускорява метаболизма, те са и с много високо съдържание на въглехидрати. Това може да доведе до наддаване на тегло, особено ако консумирате повече от един банан и то всеки ден.

Според healthline.com, над 90% от калориите в банана идват от въглехидратите в тях. Това повишава кръвната захар, което е опасно не само за диабетиците, но и за страдащите от метаболитен синдром, както и за онези, които се опитват да отслабнат.

Най-високи са стойностите на захарите в презрелите и добре узрелите банани. Колкото по-сладки са, толкова повече захари има в тях. Захарите в бананите могат да имат потенциално вреден ефект и върху зъбите, повишавайки риска от кариес. Изследвания, цитирани от Orlando Sentinel показват, че прекалено честата консумация на банани може да нанесе вреди на зъбите, подобни на бонбоните и шоколада.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: фибриплодовебанани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Един съсед си беше купил 50 кашона с банани и 1 чувал със захар, целия квартал му се смяха като разбраха, че щял да вари бананова ракия.
4
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Бананите имат и друго приложение,дамите го знаят....Дано не прекаляват с употребата му..
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото ще се пр0серете.Бананите, ако са зрели, съдържат около 20% въглехидрати, предимно захароза. Ако растяха тук щяхме д жулим само бананова ракия.
2
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Михи, ти си като едно бананче!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат много нишесте.