Парацетамолът не е толкова безопасен

Най-честите симптоми на предозиране с препарата са гадене и повръщане
19 апр 2021 12:55, Ния Христова
31
Парацетамолът не е толкова безопасен
Снимка: Pixabay
Малко предозиране с парацетамол, който е популярно средство за облекчаване на болката, може да предизвика неприятни странични реакции. Това пише в. "Express", позовавайки се на данни от Националната здравна служба на Англия.
 
Най-честите симптоми на предозиране с препарата са гадене и повръщане. Обикновено се появяват в рамките на няколко часа след приемане на хепатотоксична доза. Това от своя страна може да причини увреждане на черния дроб.
 
Предозирането с лекарството може да доведе и до сънливост, жълтеница и болка в горната дясна част на корема.
 
По-рано лекарите от испанския университет в Навара определиха парацетамола като идеално лекарство за лечение на лека до умерена болка, свързана с треска, като например при грипоподобни заболявания.
 
Парацетамолът е популярен аналгетик и антипиретик (обезболяващо и антипиретично средство). Блокира циклооксигеназата в централната нервна система, засягайки центровете на болка и терморегулация, но противовъзпалителният ефект практически липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
6556 преди 2 години
А ако предозираш с власт, знаете ли какво става: ходиш като мутра, изглеждаш като мутра, малко си *** и по-простичък от околните, караш се на хората, караш и джипката, возиш министрите като торби с картофи по села и паланки, седиш на пънчета и четеш изрезки от севда, сърдиш се на всички, изнервен си, чекмеджето ти е пълно, леглото също с фотографка,
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако предозираш със ваксина - какво става?
13
2
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
219 човека починаха от парацетамол през 2019, дебита :D
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да ме накара да изпия 4 парацетамола за денонощие, аз и аналгина и аспирина ги чупа на две.
11
2
 
4
 
! Отговори
Св преди 2 години
Аз съм предозирал, мисля, че дозата максималната беше от 4 до 6 максимум парацетамола на денонощие. Имах някаква температура и мислех, че като изпия парацетамоли разни отделно от тези парацетамакс, грипостоп ... те също имат парацетамол. Освен че повръщах и ми се виеше ужасно свят, накрая и припаднах за секунди. Беше ужасно.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така говореха и за амидофена преди да го забранят в полза на парацетамола. Сега чакаме новата панацея.
9
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Парацетамолът уврежда черния дроб. Смъртоносната му доза е 15 грама (30 таблетки). Тя предизвиква отказ на черния дроб. Умирането е продължително и мъчително.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При правилна употреба и дозиране лекарствата достъпни без рецепта няма как да навредят на човек.От друга страна - ваксините, дори при правилна дозировка, правилно поставяне и съблюдаване на всички правила... пак могат да те утрепят.А за неправилна употреба - пробвайте да се предозиране с елементарен Цинк. Пийте две седмици петорно на препоръчителната доза - после гадене, замайване, диария, повръщане, евентуално жълтеница. Лесно е. След три дена в общия случай минава.
7
0
 
14
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
Парацетамола е на истина по-безопасен от аналгина и беналгина, който разрушават еретроцитите в кръвта. Лично аз избягвам всякакви лекарства и вземам само, ако е на истина наложително.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що?Може да съм си намерил черния дроб на улицата...
5
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Пълни глyпocти!Парацетамолът е много по-безопасен от аналгина, парацетамол може да пият и бременни жени. За разлика от него обаче аналгинът не се препоръчва за бременни жени.Освен това, в много държави аналгинът за разлика от България се изписва с рецепта или изобщо е забранен! Причината е че може да доведе до потенциално опасно за живота състояние.Парацетамолът е далеч по-безопасен и не следва да се регулира.Разбира се, в рамките на позволените дози.
4
3
 
8
 
! Отговори
анти ваксаджия преди 2 години
"Най-честите симптоми на предозиране с препарата са гадене и повръщане"По-добре е от тромбоза и смърт.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, не!Само маски и дистанция му е майката.
2
9
 
4
 
! Отговори
Бау преди 2 години
опитах се да им кажа на ганьoвците, ама не та не. Ваксините само са опасни. :D
1
2
 
14
 
! Отговори
G преди 2 години
Предозирането със всичко е много опасно. Ако начупиш 10 кила костилки от череши и тестваш за цианид, ще разбереш че и магаре може да събориш за 3 секунди...Но ако изядеш 5 горчиви Бадема или 10 ядки от кайсии - няма грижи, въпреки отровата в тях.