10 храни, които са богати на витамин Е

Хапвайте чушки
1
10 храни, които са богати на витамин Е
Снимка: istock

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е мощен антиоксидант и който е от голямо значение за състоянието на кожата. Той предпазва клетките от вредното влияние на околната среда, свободните радикали, ултравиолетовата светлина. Всички тези фактори предизвикват ускорено стареене на кожата и влошаване на текстурата и състоянието ѝ.

Прилагането на витамин Е в грижата за кожата може да намали въздействието на тези фактори и да подпомогне забавянето на стареещите процеси. Неслучайно той е част от редица козметични продукти в грижата за кожата.

Витамин Е се среща и в много храни. Включването им в менюто може да донесе здраве на кожата отвътре. Витамин Е има важна роля не само за кожата, но и за целия организъм. Той подпомага функциите на имунната, сърдечносъдовата, нервната системи. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Кои са храните, които са естествени източници на витамин Е?

Слънчогледови семена

Слънчогледовите семки са много богати на витамин Е. Те са един от най-добрите източници на този витамин. Само в една шепа слънчогледово семе се съдържат приблизително 50% от дневните нужди на организма.

Киви

Кивито е източник на витамин Е, С, К, много фибри и малко калории.

Аспержи

В една чаша сварени аспержи се съдържат около 18% от необходимите количества витамин Е за деня. Те са много богати на антиоксиданти и фибри, но са бедни на калории, което ги прави прекрасно допълнение към диетата.

Тиква

Тиквата е много богата на витамин Е, А, С, здравословни въглехидрати и много фибри. Бета-каротинът в нея също е антиоксидант, който играе съществена роля за кожата, косата, ноктите, очите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: калориифибривитамин Е
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Нацепена тиква преди 2 години
Конференция на ГЕРБ - най-богати на витамин ?.