СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето

Експерти: То води до хиляди смъртни случаи всяка година
17 май 2021 14:30, Красимир Ангелов
88
СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето
Снимка: БГНЕС

Работата над 55 часа седмично може да представлява "сериозна опасност за здравето", установява ново проучване.

Дългото работно време води до хиляди смъртни случаи всяка година, в тенденция, която се задълбочава от икономическата несигурност поради пандемията от коронавируса, заяви Световната здравна организация (СЗО).

В първото глобално проучване за загубата на живот, свързана с по-дългото работно време, статия, публикувана в списание "Environment International" показва, че 745 000 души са починали от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време през 2016 г. Изследването също така отбелязва, че броят на хората, които работят дълги часове, се увеличава и в момента възлиза на 9% от общото население на света, съобщава БГНЕС.

"Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна опасност за здравето", каза Мария Нейра, директор на Департамента по околна среда, изменение на климата и здравеопазване на СЗО. "Това, което искаме да направим с тази информация, е да насърчим повече действия и по-голяма защита на работниците", каза тя.

"Пандемията от COVID-19 промени значително начина, по който работят много хора", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Работата от разстояние се превърна в норма в много индустрии, като често размива границите между дома и работата. Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да постигнат съгласие относно ограниченията за защита на здравето на работниците", добави Гебрейесус.

СЗО и Международната организация на труда (МОТ) изчисляват, че 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания през 2016 г. в резултат на работа поне 55 часа седмично. Между 2000 и 2016 г. броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време, се е увеличил с 42%, а от инсулт с 19%. Изследването заключава, че работата 55 или повече часа седмично е свързана с 35% повишен риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест на сърцето, в сравнение с работа от 35 до 40 часа седмично.

"Пандемията ускорява развитие, което може да подхрани тенденцията към увеличаване на работното време", каза СЗО.

Изследователите казват, че 72% от жертвите на преумора през 2016 г. са мъже, предимно на средна възраст или повече. Изследването също така показва, че хората, живеещи в Югоизточна Азия и региона на Западен Тихи океан, са най-засегнати.

Ограничаването на часовете на работа ще бъде от полза за работодателите, тъй като е доказано, че това повишава производителността на работниците, каза техническият директор на СЗО Франк Пега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Нормално. В ИТ сектора сме така. Аз говоря само за извънредния труд. Отделно от заплатата. Ако добавим и нея, стават около 420/час. Говоря само за надбавката НАД стандартния труд.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Часника плаща само 10 % от заработеното и хората се принуждават да станат роби, защото жилищата са много скъпи.
23
7
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Баце, знаеш ли колко ме интересуват гастарбайтерите в Италия, които на година правят колкото за месец прави у нас добър специалист? Ама изобщо не ме интересуват.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 8Аз за нощен взимам 485 на час.
21
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Абе то всяко работно време е вредно за здравето :)Ама си принуден да бачкаш, ако не си спечелил от тотото :)
20
6
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Да, аз ще ти кажа относно бачкатора. Да е учил бачкаторът, за да не взима извънреден 1лв. на час. Аз как взимам 200лв./час, ако работя нощем? И то в България. Еми, учил съм. Ако всеки бачкатор, откаже да е такъв и се бори, заплатите се вдигат. Нещо като борбените бачкатори в Калифорния, които са с пъти по-висока надница от колегите си роби в Алабама.
19
3
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
В ИТАЛИЯ АК ИМАШ ПРБЛЕМ НА РАБ0ТН0Т МЯСТ0-ДЕМЕК РАБ0ТДАТЕЛЯТ ТИ ПРАВИ ВРЪТКИ-СЛЕД БАЖДАНЕ НА GUARDIA DI INANNZA Д0 ПЛВИН ЧАС МАКСИМУМ ИДВАТ НА МЯСТ0-И НЕ ПИТАТ НИК0Й ПРВЕРКА Д0 ДУПКА-ГЛБИТЕ П0ЧВАТ 0Т 5 000?.-В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВ0 СТАВА.-НАЛИ СМЕ ЕВРПЕЙЦИ БЕ?
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек, за който еказано - Не се занимавайте с него ! Те нарочно така казват, за да не види той хубаво в живота !
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, пробвайте с години да работите по 12-16 часа на ден, най-добре и с нощни смени и тогава си правете майтап. Само, който не е бил на такъв режим, може да му е смешно.
16
0
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Т0ВА Г0 КАЖЕТЕ НА ИНСПЕКЦИЯ П ТРУДА В БЪЛГАРИЯ-НЕ ПРАВЯТ НИКАКВИ ПРВЕРКИ.ПНЕ ПРИ МЕН НЕ СА ИДВАЛИ СПЯТ-ЕДИН СЛУЖИТЕЛ СЕ БАЖДА НА СПЕШНИЯТ ТЕЛЕФН ЗА ПРБЛЕМ В РАБТАТА-А ТЗИ 0Т Г0РЕ МУ КАЗВА ИМАШ ЛИ СВИДЕТЕЛИ-ДЕМЕК ТЕ РАЗУБЕЖДАВА.-ПРБВАН0 Е.-АЗ СЪМ СВИДЕТЕЛ.-А ЗА ШИВАШКИТЕ ЦЕХВЕ ГИ ЗАДЪЛЖАВАЛИ ДА РАБ0ТЯТ П0 10-12 Ч-ВКЛЮЧИТЕЛН И СЪБТА Д 13:00.-НЕЗНАМ ДАЛИ Е ЗАКНН0 ДА ТЕ ПРИНУЖДАВАТ?
15
1
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Реклама на какво съзря в поста на 8? За нощни смени не си ли чувал? За свръхекспоатация не си ли чувал? СЗО се опитват да смирят гнева на хората от цял свят за угодничеството им пред БигФарма и се усукват за дълго рработно време. Само че отдавна е доказзано, че 4-дневната работна седмица е най-доброто решение. Болничните драстично намаляват, а производителността и качеството нарастват и печалбите се увеличават.
14
1
 
11
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
В Япония т.нар. смърт от преработване - кароши.
13
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната тъпня на СЗО! По тази логика за работното време излиза , че безработните пращят от здраве.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз си мислех, че това се знае още от приемането на 8 часовия работен ден?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО алармира: Дългото работно време е сериозна опасност за здравето========================================================Kaжете го на рoбoвлaделците в България..
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез нещо се прегрупират и сменят приоритети нещо взеха да се правят на добри и не искат да носят отговорности а само да вземат пари, не знам но е голям срам че се пусна вирус убиец на хората и не се посочва кой го направи.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безработни сме. Айде да одим на бране на плодове. А?
8
3
 
7
 
! Отговори
бай Байчо преди 2 години
Верно е, понеже така не остава време за консумиране на полезните добавки като аперативи и мезета
7
2
 
23
 
! Отговори
Вечер? преди 2 години
Нощния труд някой да коментира? Как бачкатора взима по 1 лв за час нощен труд и това е в държава от ЕС? Някой нещо да каже? Който не е карал пълноценна нощна, дежурство на което не се спи, а се бачка, той знае на следващия ден какъв *** е. И всичкото за лев на час
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за дълга пландемия какво казва СЗО... а нещо за хороскопа да ми каже