Кои са забранените храни при предиабет?

За щастие предиабетът е контролируем
30 май 2021 11:11, Михаела Лазарова
8
Кои са забранените храни при предиабет?
Снимка: istock

Диабетът е опасно състояние, което може да възникне по различни причини. Диабет тип 2 настъпва, когато в продължение на години или десетилетия консумацията на въглехидрати е изтощила до краен предел панкреаса, който спира да произвежда инсулин. Тогава настъпва диабет. Диабет тип 1 в повечето случаи настъпва като автоимунна реакция, при която функционалните клетки на панкреаса биват увредени, заради което отново спира производството на инсулин – хормон, необходим за разграждането на глюкозата в кръвта.

Предиабет е състояние, което потенциално вещае настъпване на диабет в даден момент от живота на човек, който не контролира приема си на въглехидрати. За щастие предиабетът е контролируем, дори обратим, ако сте достатъчно постоянни и стриктни в диетата и двигателния режим. Така че надежда има.

Връщането в релси на обмяната на веществата е нещо, което зависи от промяната в храненето и достатъчно добрата физическа активност, която подпомага усвояването на хранителните вещества, предпазва от трупане на мазнини и контролира нивата на хормоните в кръвта.

Тоталното изключване на някои храни обаче не е добра стратегия в дългосрочен план. Изследванията показват, че пълното премахване на сладкото от храненето например, има негативни ефекти. Изследване от 2020 година, цитирано от shape.com показва, че хората, които си позволяват малки лакомства от време на време, са имали значително по-добри резултати както в контролирането на предиабета, така и в поддържането на оптимално тегло за разлика от онези, които са се отнесли твърде рестриктивно към себе си и тотално са изключили всичко „вредно“ от менюто си, пише healthdigest.com.

Кои са храните, които задължително трябва да се избягват при предиабет?

Нездравословни мазнини и масла

Двете основни групи храни, които хората с предиабет трябва да ограничат или да изключат напълно от менюто си, са нездравословните мазнини и масла, както и простите въглехидрати.

Според учени от Университета в Мичиган, едни от най-нездравословните масла са кокосовото и палмовото. Намаляването на такива високомаслени продукти в диетата е полезен ход при предиабет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според учени от Университета в Мичиган, едни от най-нездравословните масла са кокосовото и палмовото. Намаляването на такива високомаслени продукти в диетата е полезен ход при предиабет.Е що пък кокосовото масло да е нездравословно?
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Откъде пари, ***?
3
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аз тука не виждам нищо за ядене.
2
0
 
3
 
! Отговори
лесно е преди 2 години
Вредните масла са царевичното,соевото-и двете са ГМО и са хидропгенизирани.Изобщо тест са натурално масло е това ,което се получава лесно след пресоване,няма начин да получиш царевично масло,колкото и да пресоваш царевицата.Зехтина,олиото,кокосовото -са едни от най-полезните масла.Кравето масло и свинската мас /от животинските/-също.Ако искате да спясите от диабет 2,просто махнете сладкото от храната си,ограничте карбохидратите и повече спортувайте
1
7
 
4
 
! Отговори
Алфабета преди 2 години
Кокосовото масло е едно от най-полезните. Премахнете олиото. Ползвайте дамо студино пресовани.