Какво се променя в тялото, ако спрете кафето?

Кръвното ви налягане може да спадне
12 юни 2021 01:00, Михаела Лазарова
17
Какво се променя в тялото, ако спрете кафето?
Снимка: istock

Кафето е една от любимите напитки на милиони хора. Повечето от тях се събуждат с него, а през деня поддържат бодростта и настроението си с още чаши от любимата черна напитка. С кофеина обаче не трябва да се злоупотребява и това го знаят дори малките деца. Големите количества кофеин могат да повлияят негативно на здравословното състояние. Затова някои хора се стремят да намалят кафето, други направо го изключват от дневното си меню.

Ако и вие сте решили да спрете консумацията на кафе, вижте какво ще се случи с организма ви.

Кръвното ви налягане може да спадне

Кофеинът е стимулант. Той въздейства на нервната система, а тя от своя страна на сърдечносъдовата. Прекалената консумация на кофеин през деня повишава кръвното налягане. Ако решите да откажете кафето или да го сведете до минимум е много вероятно кръвното ви налягане да спадне с няколко пункта.

Ще спите по-добре

Кафето действа възбуждащо на нервната система. Това повлиява механизмите на съня, особено ако пиете кафе късно следобед или вечер. Спирането на кофеина или неговото намаляване може да повлияе положително на съня ви.

Здравето на зъбите и венците може да се подобри

Кафето е киселинна напитка. С течение на времето то може да допринесе за увреждането на емайла на зъбите и податливостта им към кариес. Киселинността вреди и на венците, тъй като създава условия за възпаления.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Изглежда придобих зависимост към кафе. Не пия ли повече от един ден и започват да ме болят очите, а след това и цялата глава. Като изпия само половин чаша кафе и се оправям.А по принцип пия по едно-две кафета на ден, и то главно на работа в офиса. Това от няколко години. Иначе преди пиех чат-пат и нямах такива проблеми.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно е . Аз непия кафе от 6 месеца и се чувствам много подобре. Преди си мислих , че кафето сутрин ми оправя кръвното и не знам си какво. Пълни глупости кафето натоварва нервната система и седи в кръвта 8 9мчаса . Реално става като наркотика- организма ти казва вземи още да съм добре, след 4часа ... вземи още....Аз сега сутрин съм много по бодър от времената в който пиех кафе.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо! Когато е с мярка и добро, 2 чаши на ден са ок.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга статия от същия ден обяснявахте колко е полезно кафето, дори за косата. Сега здравето ни щяло да се подобри, ако го спрем. *** разбери.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиенето на кафе, алкохол, както и пушенето са вредните предимства на цивилизацията. Спирането им - води до "ритване на камбаната". Пийте кафе, но не прекалявайте.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрете кафето ББ и ЦЦ ще влязат в затвора !