БЛС: Адмирираме отпадането на лимитите в болниците

За лекарите това е начин на контрол
Обновена: 15 юни 2021 22:02 | 15 юни 2021 21:40, Екип на Bulgaria On Air
11

Здравният министър Стойчо Кацаров настоява да отпаднат лимитите за болниците. Подкрепят ли решението от Българския лекарски съюз (БЛС)?

"Концептуално, да. Това е замисълът на реформа, която започна преди години. Системата ще рухне казват, не, няма да рухне. Лимитите бяха въведени през 2016 г. С годините се е натрупала тази неизплатена надлимитна дейност, една част се изплатиха, за някои се водят дела, чакат се още неизплатени, това нещо ще отпадне. Контролът ще бъде поставен на друго ниво. Когато няма злоупотреби, ще има пари за добрите практики. Ние адмирираме този начин на контрол". Това заяви в "Денят ON AR" зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

И допълни, че когато трите основни институции определят работата на болниците и се разберат, политиците трябва да се съгласят.

"Не мисля, че един разумен политик ще каже "не", посочи д-р Брънзалов.

Той коментира и дежурствата на лекарите. Министър Кацаров предложи да се променят редът и условията за предоставяне на неотложна медицинска помощ и да се премахне изискването за 24/7- разположение на личните лекари.

"Този вариант е много удобен за политиците. Ако не се вземат мерки, няма да има желаещи от младите колеги да се развиват  като общопрактикуващи лекари, причината е административната тежест. Този достъп физически не може да се издържи - 24 ч. Адекватно би било, където види, че свети червеният кръст, там да бъде прегледан", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова.

Идеята е пациентите да бъдат обслужвани от медицински центрове, а не личните лекари да бъдат на разположение 24 часа.

"За един лекар от нас, за да може да сключи договор с такъв център, струва 14 ст. на месец", подчерта д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: болницилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Гост едва след това преди 2 години
Платено за операция на херния и 10 хиляди лева няма да ти стгнат!Кога ще ги събереш от лична сметка като се има впредвид, че сме все тарикати и гледаме да не плащаме !
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази здравна каса е един абсурд и трябва въобще да се закрие. Хората да си внасят по лична сметка и да знаят какво са внесли. Защото ето аз вече 20 години си плащам и за това време веднъж влязох в болница със счупен крак и веднага ми поискаха 1500 лв за да ме оперират. Отделно си платих престоя и храната, като че съм на хотел. Е, какво е това нещо, питам? Ами ако не разполагах с налични пари, какво, нямаше да ме оперират и щяха да ме изхвърлят на улицата?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще могат да цицат още повече и да точат касата.
7
1
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Ама е повече от ясно, че без лимити ще се точат огромни суми. Илюзия е и че нямало да се краде. И като се срине системата ще има вайкане, търсене на виновни, ама каруцата потънала. И айде пак от началото.
6
2
 
11
 
! Отговори
Мичко преди 2 години
Май май "ЗДРАВНОТО КАСЕ" беше създадено да се източват парите на овците !? Сега без лимити ще източват не милиони а МИЛИАРДИ !!!
5
2
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Както да я въртите и сучете тази реформа е пълна глупост и терор за болниците! Махнете и тумора здр каса ,който нищо не върши само гълта пари!Болница с план за болни- не ви ли звучи зловещо? Нима за да се вземат заплати трябва да се разболяват определен брой хора?!- ето оттук идват и фалшификациите за пролежали болни и преминали болни при стоматолозите ,които между другото никой не следи с колко лъжат!А населението е тотално обезъбено,което не е ли критерий за досъп до хваленото здравеопазване
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо на БЛС нямам вяра. Безлимитно ще почнат едни скъпи изследвания в едни богати болници с супермодерна апаратура и ще прибират осигуровките от цялата страна, за сметка на по локални и не толкоз екипирани.От цялата работа, богатите ще са още по богати, а локалните ще работят непопулярни но трудоемки дейности. Не че сега не е подобно, но този министър, пуска димки в публичното пространство, при това неумни. Ако ще се променя нещо, то диалога няма да е при него. Късо му е времето, и къс ума.
3
2
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Когато бях малък , преди 40 години , се възхищавах на организацията на дядо и баба .Ще ви кажа защо - всяка къща на село имаше овци и кози и крави .Овците бяха най-много , кравите бяха в Огромно Хале с автоматизирана ситема за почистване на торта , доенето , съхранението на млякото и разпръскването на торта по нивите .Каква е връзката - Овците се изкарваха на паша и се водеха от Овчари. Идва ти ред и се Овчар - правеха график - има 1000 брави овци , ти имаш 10 - съседа 20 - комшийката 50 .
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадяли от Здравната каса ми то това много лесно може да, се провери обаждат се на пациента лежал ли си в болница не съм и глоба за болницата като личната ми зъболекарка 10 години не съм ходил при нея и пише пломби и незнам си кво о като има 100 човека като мен тая си докарва добри пари
1
3
 
6
 
! Отговори
666 преди 2 години
Надушихте якото влачене. Как да не сте щастливи! Хайде, пляскайте им. Всяка вечер! ***!