Избягалата Йонми Парк: Северна Корея е луда, но не колкото американците

Според нея американците сами се цензурират
17 юни 2021 20:00, Нели Христова
246
Избягалата Йонми Парк: Северна Корея е луда, но не колкото американците

Йонми Парк бяга от Северна Корея, когато е едва тийнейджър, а сега посещава Колумбийския университет. Преди дни пред Fox News тя заяви, че вижда много прилики между тоталитарния режим, в който е израснала, и образованието, което сега получава в САЩ.

Йонми и майка й напускат Северна Корея и пристигат в Китай през замръзналата река Ялу през 2007 г., когато тя е само на 13. И двете са продадени в робство от трафиканти на хора, но в крайна сметка успяват да избягат в Монголия с помощта на християнски мисионери, прекосяват пустинята Гоби и накрая пристигат в Южна Корея, където намират убежище. Там Йонми, която сега е на 27 години, посещава колеж, преди да се прехвърли в САЩ през 2016 г.

"Буквално прекосих пустинята Гоби, за да бъда свободна и осъзнах, че не съм свободна, Америка не е свободна", заяви тя пред Fox News. "Очаквах, че плащам цялото това състояние и хабя енергия, за да се науча как да мисля, но те те принуждават да мислиш така, както искат. Осъзнах, че това е безумно. Мислех, че Америка е различна, но видях толкова много прилики със Северна Корея, че започнах да се притеснявам", казва тя.

"Отивайки в САЩ, първото нещо, което научих, беше, че това е "безопасно пространство", разказва тя пред New York Post и обяснява, че когато започва да следва в университета, е била развълнувана да научи повече за историята -  предмет, който според нея е потъпкан в родината й. Но когато нейният учител, обсъждайки западната цивилизация, попитал дали учениците имат проблем с името на темата на класа, повечето го направиха, казвайки, че има "колониален" наклон.

"Всеки проблем, обясниха ни те, се дължи на белите мъже", казва тя, припомняйки й как в нейната родна страна, хората също са категоризирани според това кои са техните предци. По време на една от лекциите професорът питал студентите кой харесва книгите на Джейн Остин. 

"Аз отговорих  "Обичам тези книги". Мислех, че е нещо хубаво, но тогава преподавателят каза: "Знаете ли, че тези писатели са имали колониално мислене? Те са били расисти и фанатици и подсъзнателно ви промиват мозъка".

Оттам, споделя тя, нейните часове били изпълнени с "антиамерикански настроения, напомняйки й за детството й в Северна Корея, където учениците непрекъснато учат за "американските гадове", което беше единственият начин, по който им беше позволено да се обръщат към американците .

"Имахме такъв казус по математика: "Имате четирима американски гадове, вие убивате двама от тях, колко американски гадове остава да бъдат убити?", казва Парк и допълва, че 7-годишните в Северна Корея е трябвало да отговорят с  "двама американски гадове" на този въпрос.

"Мислех, че севернокорейците са единствените хора, които мразят американците, но се оказва, че има много хора, които мразят тази страна вътре в самата нея", казва тя и споделя, че е объркана и от употребата на учениците на "предпочитани местоимения". "Английският е моят трети език - научих го като възрастен. Понякога все още казвам "той" “или "тя" по погрешка", обяснява тя, отбелязвайки, че не се опитва да бъде неуважителна към колегите си. "Но сега те ме молят да ги наричам "те" . Как, по дяволите, да го включа в изреченията си? Чувствах се все едно има регресия в цивилизацията", казва тя.

В крайна сметка тя споделя, че се е научила как просто да мълчи, за да може да получава добри оценки и да завърши, но е категорична: "Дори Северна Корея не е толкова луда". "Северна Корея беше доста луда, но не толкова луда", казва тя. "Не знам защо хората колективно полудяват по този начин", твърди Парк.

Много от класовете в Колумбия, каза тя, учат студентите за това как белите мъже са съсипали всичко, въпреки че лидери като Мао Дзедун убиват политически дисиденти. "Тъй като съм виждала потисничеството от първо лице, знам как изглежда то", казва Парк и добавя, че е видяла хора, умиращи от глад, когато е била на 13 години.

"Тези деца продължават да повтарят как са потиснати, колко несправедливост са преживели", казва Парк за своите състуденти. "Те не знаят колко е трудно да си свободен. Буквално прекосих средата на пустинята Гоби, за да се освободя, но това, което направих, не беше нищо - толкова много хора се бориха по-силно от мен и не успяха", посочва тя.

Но, казва тя, тук в Америка хората просто умират да дадат своите права и власт на правителството.

"Това е, което ме плаши най-много. Силата може да корумпира, това е само естеството на властта".

"В Северна Корея буквално вярвах, че скъпият ми лидер гладува", каза Парк, имайки предвид Ким Чен Ун. "Той е най-дебелият човек - как може някой да повярва в това? И тогава някой ми показа снимка и каза "Вижте го, той е най-дебелият човек. Всички други хора са слаби. И аз си помислих: "О, Боже, защо не забелязах, че е дебел?" Защото така и не се научих как да мисля критично.Това се случва в Америка. Хората виждат нещата, но напълно са загубили способността да мислят критично", заключва Парк.

"В Северна Корея ние нямаме интернет, нямаме достъп до нито един от тези велики мислители, не знаем нищо", обяснява тя. "Но тук, макар да имат всичко, хората избират мозъкът им да бъде промит и да отричат разни неща. Вие, момчета, сте загубили здравия разум до степен, която аз като севернокорейка дори не мога да разбера", посочва Парк.

Йомни смята , че Америка ще стане като Северна Корея: "Къде отиваме оттук?", пита тя риторично. "Бъдещето на страната ни е мрачно като Северна Корея, ако не се издигнем точно сега. Няма върховенство на закона, няма морал, нищо вече не е добро или лошо, това е пълен хаос. Предполагам, че те искат да унищожат всяко едно нещо и да се преустроят в комунистически рай", смята тя.

В мемоарите си, "За да живее", Парк предупреждава, че американците се цензурират и заглушават взаимно чрез култура на отмяна.


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
0
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
Ми, да беше отишла да учи в Тръмп Юнивърсити тая корейка, ако не й се връща в С. Корея или Китай...Оф, то пък Тръмп Юнивърсити се оказа измама, даже и го осъдиха тоя..... Максимум да й беше взел парите, които няма
229
4
 
2
 
! Отговори
НЕ ОБРКВАЙТЕ И НАС! преди 1 месец
До Алах -228! Да, девойката е хубава, но е тотално объркана! Никой, никого не ограничава в известната на всички нас страна на големите възможности! Има пълна свобода на твореца можещ и знаещ - това е факт! Избягалата Йонми може да се върне обратно в Сев.Корея, след като не и харесват САЩ! Там в Сев.Корея ще намери желаната свобода от коята е избягала, там ще и разрешат свободно да говори и мисли, ще може да се развива по свой желан начин! Четейки статията разбирам - Момичето е тотално объркано!
228
4
 
3
 
! Отговори
...ВЪРНИ СЕ ЙОНМИ! преди 1 месец
НЕЛИ ХРИСТОВА, пиша Ви за втори път, - не се опитвай с неразбераемия объркан текст на статията си, и обърканите разсъждения на избягалата Йонми, да манипулираш българското обществено мнение срещу социалния живот и политика на САЩ! Капитализма има безспорно много недостатъци, но е ПРОГРЕСИВЕН строй, даващ свобода на словото, свобода на творческата изява без цензура, свобода на личността - докато измисления комунизъм е консервативен, не е градивен за обществата и слага окови на прогреса ...
227
0
 
3
 
! Отговори
Алах преди 1 месец
Красавица и умна девойка
226
0
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Да повторя: Абе хахавели, не схванахте ли толкова от статията, че тя не е избягала от корея за да плюе САЩ. А че обича САЩ и се ужасява от това което става там напоследък. Да повторя ли? Напоследък. Кога преди над американските посолства са се развявали знамена на марксическа организация? Нейното място е в САЩ, а на комунистите - в Севена Корея. Какво не разбрахте?
225
2
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Някакъв познавал само 2 души, които са се върнали от ФАЩ в Българско. Аз познавам 4. Всички те са категорични: Имахме пари, ама не щем да полудеем, а единият със семейство: Децата ми май почнаха да полудяват, затова се връщам.
224
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казаното от корейката, че САЩ и запада като цяло полудяват и деградират днес получи ново потвърждение . Английската държавна асоциация "Английско наследство" според в-к Гардиън, днес обяви, че в произведенията на Ричард Киплинг и Енид Блайтон има расизъм, ксенофобия и в тях няма литературни достойнства а Киплинг възхвалявал колониализма. Очаквам в скоро време да започне горене на "вредните" книги, както по времето на Хитлер и "4512 градуса по Фаранхайт", а четящите ги да бъдат наказвани.
223
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да приключим с измамницата, която говори пред ТВ камерите едно, а отразява различни факти в книгата си, напишете в прозорчето на youtube "yeonmi park liar" (Лъжкинята Йонми Парк) чието битие и бягство от Северна Корея са под ударите на сериозната критика по отношение на достоверност.
222
9
 
0
 
! Отговори
US Immigrant преди 1 месец
До Анонимен 221 ----- Понякога срещам много странни коментари. Не мога да разбера ЗАЩО и откъде извира злобата и ненавистта към лица от собствената нация и народ.Мимоходом ще спомена, че стартирах кариерата си във FPC, USIA със зашеметяващата навремето сума 980 долара на седмица, а мой току-що пристигнал познат започна работа в Чейс Банк с ... 25 долара на час. Никога не съм работил на 2-3 места, а и мисля, че това е невъзможно. Проблемът на българите е лошото владеене на английски.
221
6
 
0
 
! Отговори
US Immigrant преди 1 месец
Анонимен 214--- ("""но и не мога и не искам да разбера американския начин на живот-да работиш на 2-3 места като вол""")--- Защо?! Познатите ми са художник - отдавна работи в Уолт Дисни, другият - музикант, третият - собственик на български ресторант, четвъртият - банкер в борда на директорите , петият - продава коли, шестият - риъл истейт, седмият е АйТи специалист в AT&T,... Всички от изброените по-горе са милионери в щатски долари и НИКОГА не са работили на повече от едно работно място.
220
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До US Immigrant Тук повечето пишещи са безработни некадърници, които са я на помощи, я на далаверка, я на подаяния от близки. Те не разбират нормалния живот, затова плюят среу всичко: защото нищо не ги интересува, нито имат някаква роля в живота. Буквално тук им е единственото място да се "покажат". Само като прочетеш думи от сорта на "кравари", "***", "герберасти", "ФАЩ" и т.н. автоматично знаеш, че става дума за точно такива хора.
219
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 214 Не можеш да разбереш, защото не си наясно как живеят. Тия, които работят на 2-3 места са най-ниската класа. Средния американец работи на едно място и му се плаща ЗВЕРСКИ, но за да имаш такава работа трябва да имаш акъл и да си кадърен. А това, че хората работят - само на Ганьо алтернативата може да му се вижда по-добра - той предпочита да е беден и да не работи. Но пак си иска достиженията на цивилизацията де, осигурени от тия, които работят.
218
4
 
0
 
! Отговори
US Immigrant преди 1 месец
Анонимен 208 ("""плюят комунизма- как нема да плюеш като ближеш краварски задник""") --- Не е баш така. Бях член в изборната комисия, поради покана и препоръка на лице от народното посолство. Поканата беше от куртоазия, но я приех. След отварянето на бюлетините 18 бяха гласувалите за БКП-БСП. Така че по-спокойно с плюенето на комунизЪма в САЩ. Да не говоря, че и синът на Милко Балев - Калин Балев и роднина на Стефан Софиянски се мотаеха из Ню Йорк в подкрепа на още закалени до дупка ***.
217
2
 
9
 
! Отговори
С триене на мнения преди 1 месец
от читателите няма да станете по-грамотни. Написах, че статията е моного интересна, но изисква невероятни усилия да схванеш смисъла, защото е списвана от некадърница - каквито във вашия сайт ги има в изобилие. Ако вие, драги журналисти, си купите некачествена стока, няма ли да протестирате? Защо ние да нямаме право да ви кажем, че сте некадърни и това, което ни пробутвате, не става за нищо? Ние, читателите, всеядни свинки ли сме, че да ни пробутвате всеки ден помия с претенциите за журналистика?
216
7
 
5
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 1 месец
Драга ми Парк, много си заблудена. Проблема е че на никой не му се работи къртовски труд по 12 часа на ден за парче хляб. Всеки иска да е в офис от 8 до 5 и събота и неделя да щрака с пръсти, а всичко което му е необходимо да си напазурава евтино от близкия хипер маркет. Ето затова американците се подчиняват и се поддават на т.нар. зомбиране. А зомбирането в СК е от по-друг характер и доколко съм чувал не мжое да си напълниш кошницата с супера с каквото ти душа иска на символична цена.
215
1
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Напомня ми за друг бежанец от Корея как питал в щатите защо ядат храна за зайци (марули, салати), че и пари давали? Там с това хранел зайците във фермата.
214
1
 
13
 
! Отговори
Динг Донг Дан преди 1 месец
Всички западняци са коне с капаци !!!
213
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много съм против т. н. социализъм още от малък, а сега съм в доста напреднала възраст , но и не мога и не искам да разбера американския начин на живот-да работиш на 2-3 места като вол , за да настигнеш по стандарт съседа , работа- сън ,работа-сън , затваряне в собствената черупка , плюскане на бързи вредни храни и в резултат ходещи китове , постоянен страх от среща с въоръжен изкрейзил тип . Даааа, печелиш пари и за какво са ти - там в другото измерение няма бедни и богати . В Б.Г. е по-добре .
212
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До US Immigrant/202"За 30 години престой тук, познавам само двама, които се върнаха в България: първият беше полудял, а вторият - умрял. Приятен ден. ;)" - познавам поне 4ма. И млади и стари.ПП. Съгласен съм, че щатите са много по-добре за работещите и кариеристите от ес, но дали това да бачкаш и правиш кариера е добър живот?
211
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/203"си мисли, че демокрацията му дава всичко наготово." - не мисля, че момичето чака нещо наготово... Но разбирам, че си про'ст трол, дето се разбира с про'стия си вожд и ценностите му.