Симптоми на дефицит на калий

Дефицитът на калий не е безобидно състояние
0
Симптоми на дефицит на калий
Снимка: istock

Калият е минерал, който е жизненоважен за редица функции в организма. Той е електролит, който отговаря за протичането на нервни импулси от мозъка към мускулите, сърцето и органите. Калият участва и във вкарването на хранителните вещества в клетките, като подобрява усвояването им. Той участва и в извеждането на отпадните вещества от организма. Поддържането на стабилни нива на кръвно налягане са невъзможни в отсъствието на калий, според Medline Plus.

По данни, цитирани от WebMD, достатъчни количества калий могат да се набавят чрез храната, но въпреки това е възможно да се явят дефицити. При недостиг на калий започват да се появяват някои симптоми. Колкото повече нараства дефицитът, толкова по-сериозни стават и признаците.

Какви могат да са симптомите на дефицит на калий?

Сред най-изявените признаци на недостатъчни нива на калий в организма са мускулни крампи, спазми, потрепвания, трудности при движение, слабост, замаяност, липса на енергия. Сред по-сериозните симптоми са бъбречни проблеми, неравномерен сърдечен ритъм, повишено или понижено кръвно налягане.

Други симптоми на дефицит на калий могат да са умора, подуване на корема, запек, скованост на мускулите, изтръпване на крайниците, трудности при дишане, промени в настроението.

Ако недостигът на калий в организма е съвсем малко, симптоми може и да не се наблюдават.

Задължително е да се консултирате с лекаря си, ако смятате, че имате дефицит на калий или какъвто и да е друг дефицит. Ако имате симптоми, които ви смущават и които не можете да свържете с конкретна причина, отново говорете с лекаря си. Той ще ви изследва и ще ви посъветва как да действате. Не предприемайте самостоятелни действия и не взимайте добавки без да сте сигурни, че имате нужда.

Дефицитът на калий не е безобидно състояние предвид влиянието на този минерал върху сърдечносъдовата и нервната системи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: уморакалийзапек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари