5 ползи за здравето от консумацията на гъби

Може да помогнат в контрола и превенцията на диабет
31 юли 2021 22:00, Михаела Лазарова
11
5 ползи за здравето от консумацията на гъби
Снимка: Istock

Гъбите са едни от най-полезните източници на хранителни вещества, опаковани в чудесен вкус с малко калории. Разнообразието от гъби дава богата палитра от вкусове и аромати, които можете да включите по различни начини в любимите си рецепти.

Гъбите са любим заместител на месото за много вегетарианци и вегани. Те са изключително богати на растителни протеини и фибри, които дават усещане за ситост задълго.

Каква е хранителната стойност на гъбите?

Гъбите са изпълнени с огромно изобилие и разнообразие от хранителни вещества. Те са източник на витамини и минерали, сред които витамини от група В, С, D, фолиева киселина, мед, калий, селен, цинк, фибри и антиоксиданти, според WebMD. Всички те вкупом защитават клетките от стареене, от злокачествени изменения, от възпаления.

Кои са най-важните ползи за здравето от консумацията на гъби?

Сърдечносъдово здраве

Гъбите са много богати на калий. Той е важен електролит за сърдечносъдовата система, защото регулира кръвното налягане и намалява напрежението върху стените на кръвоносните съдове. Поддържането на оптимални нива на калий в кръвта спомага за превенцията на инфаркти и инсулти.

Може да намалят риска от рак

Гъбите са с богато съдържание на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в клетките. Неутрализират влиянието на свободните радикали в тях, като по този начин намаляват риска от изменения в деленето на клетките, водещо до злокачествени промени в тях. Изследване, публикувано в Medical News Today констатира, че редовната консумация на гъби може да намали риска от някои видове рак, сред които рак на гърдата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
уф преди 2 години
Изпържени в олио, предварително изпарени в загрят тиган с малко сол.
8
0
 
2
 
! Отговори
гъбарко преди 2 години
Мухоморките са най вкусни и няма дави кацат мухите.
7
2
 
4
 
! Отговори
Халюциген преди 2 години
Какви гъби?
6
0
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Или зеленчуци на скара с гъби и тиква също...огладнях)))
5
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пържолка с гъби още по добре :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Незнам.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак смешните"антиоксиданти"! А какъв символ е гъбата.
2
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Затова се прави радио химичен анализ за да се установи нивото на радиация в гъбите и допустимите и стойности.
1
3
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Кладницата и шийтаке съдържат радиунуклиноиди, които изкарват радиацията от тялото и така предпазват от рак.Освен, че са вкусни.