Защо маслините са толкова полезни за здравето?

Маслините съдържат олеуропеин – съединение с антивирусни и антибактериални свойства
15 авг 2021 09:21, Михаела Лазарова
40
Защо маслините са толкова полезни за здравето?
Снимка: Istock

Маслините са изключително полезни. Те са част от човешката история и култура още от древността. Средиземноморските народи са отглеждали и консумирали маслини от векове, оценявайки здравословните им ползи и вкусови качества. Те предлагат на организма множество полезни вещества, заради които си заслужава да присъстват на трапезата ни всеки ден. Маслините са една истинска суперхрана.

Какво съдържат маслините?

Преди всичко маслините са бедни на калории, което ги прави храна, от която не трябва да се притеснявате, без значение каква диета спазвате. Това обаче важи, ако маслините са сурови и не са потопени в марината. Добавените масла, в които киснат маслините, добавят и калории към тях.

Маслините са много богати на антиоксиданти, здравословни и изключително полезни мононенаситени мастни киселини. Те имат мощни противовъзпалителни свойства, според healthline.com. Ето защо и студено пресованият зехтин, добит от маслини, носи същите качества и е полезен за организма.

Маслините са много полезни за сърдечносъдовата система и метаболитното здраве. Ето кои са най-важните причини, заради които маслините заслужават да бъдат част от храненето ви всеки ден.

Потискат възпаленията и намаляват оксидативния стрес

Благодарение на множеството антиоксиданти в състава си, маслините имат завидни свойства по отношение на намаляването на възпаленията в тъканите и клетките, създаващи предпоставки за развитие на хронични заболявания. Мастните киселини хидрокситирозол и олеиновата киселина са двата компонента, които също допринасят за противовъзпалителните им качества, пише WebMD.

Хроничните възпаления често са причинени от влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес, който причиняват на клетките. Чрез редовна консумация на маслини и други противовъзпалителни храни, възпаленията в тялото могат да се намалят, тъй като тези храни противодействат на оксидативния стрес.

За сърдечносъдово здраве

Олеиновата киселина е изключително важна за сърцето и кръвоносните съдове. Според healthline.com, тя съставлява 74% от маслините. Този вид мононенаситена мастна киселина регулира нивата на холестерола в кръвта, като намалява неговото отлагане по стените на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Маслините са отличен източник на мед. Този минерал е важен за сърдечносъдовото здраве, като допринася за превенцията на някои сърдечносъдови заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
айде пак затрит?!?!?!?!...какво ти става ***?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България трудно можеш да намериш истински зехтин
13
0
 
2
 
! Отговори
не ми пука на папука преди 2 години
в солена саламура най-добре,,,самър таайм анд дъ ливинг из иизи,,,
12
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе тука фанаха да трият на "гьотири"..Написах ,че се пише маринаТа,не маринаДа,обаче изфиряса скромната ми забележка..Ептян го ударихте през просото,нема майтап!
11
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
изглежда наистина са много полезни маслините..Ще цитирам текст от една Книга,която много ви дразни,но той е показателен:..-Когато започне Апокалипсиса,има заповед от Господа:-..:"А виното и дървеното масло не повреждай!"../това е заповядал на Ангела на Разрушението.."Дървеното масло" е точно зехтина,получен от маслини../..За него е ясно,но винаги съм се чудел защо па и виното е турено в "Защитените видове"..
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пише се маринада, а не мароната!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотници, на български се пише - не са потопени в маринада -, а не не са потопени в марината! Kърлежи!
8
2
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Помагат за по мекото изхождане.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100гр. маслини в натурален суров вид са около 125 ккал. 100гр. картофи са 75 ккал. Да маслините са ненаситени мазнини, а картофите са въглехидрати, но да кажеш, че нещо от което се добива мазнина е ниско калорично, е доста удиотско. Ниско калорични са краставици, тиквички и тн.
6
3
 
1
 
! Отговори
Мартини преди 2 години
Някои коктейли не стават без маслинка.
5
5
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Маслините супер храна, а мисирката суперглюпава!! :Д
4
4
 
8
 
! Отговори
мда преди 2 години
Полезни са ако нямат консерванти.
3
5
 
5
 
! Отговори
Поздрави от Поморие преди 2 години
Дори и наистина да са полезни, пестицидите и хербицидите с които се пръскат дърветата ги правят по скоро опасни за здравето.
2
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Олио от семки 2 лв. олио от маслини 20 лв. :)))
1
5
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На село маслини не е имало 500 години само свинска мас :)))