Признаци на недостиг на витамини и минерали за косата

Какво издава, че косата страда от дефицит на хранителни вещества
29 авг 2021 22:26, Илияна Николова
4
Признаци на недостиг на витамини и минерали за косата
Снимка: istock

Косата се нуждае от хранене по същия начин, по който цялото ни тяло изисква хранителни вещества, за да живее. Ако сте забелязали промени в структурата и жизнеността на косата си, то вероятно се дължи на липса на някои конкретни витамини и минерали, от които косата се нуждае, за да сияе. 

Кои са признаците, че косата ви се нуждае от определени витамини и минерали?
 
Косата ви пада усилено 
 
Нормално е на ден да падат по средно около 100 косъма. Ако забелязвате ускорено падане, това може да е признак на косопад. Косопадът се дължи на много фактори, като един от основните е недостиг на някои хранителни вещества. Сред тях са желязо, витамин D, витамини от група В. 
 
Суха коса
 
Сухата коса обикновено се нуждае от повече полезни мазнини в диетата. Това включва авокадо, зехтин, ядки, сьомга и други мазни риби. Всички те са богати на омега-3 мастни киселини, които подхранват косъма в дълбочина, изглаждат структурата му и му придават гладък вид. 
 
Косата е повехнала 
 
Повехналата и изтощена коса се нуждае от повече блясък. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за решаването и на този проблем. Наблегнете на тях в диетата си за цялостно здраве. Освен споменатите по-горе храни, омега-3 се съдържат в изобилие и в лененото семе и чията. 
 
Косата е станала тънка 
 
Една от причините косата ви да е изтъняла може да е недостигът на протеини в диетата. Космите, като всяка друга структура в клетките на тялото, са изградени от аминокиселини, а те идват от протеините. При метаболизиране протеините се разпадат до аминокиселини в тялото. Те са основен градивен елемент на косъма. За да върнете състоянието му към нормалното, наблегнете на полезните протеини в диетата си. Те идват от нетлъстото месо, яйцата, млечните продукти, рибата, бобовите растения, ядките, семената.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
hubava bylka
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свадва
1
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Баба ти все сьомга е яла 50 лв. килото :)))