Кои са признаците, че не ви достига витамин D?

Витамин D влияе значително и на настроението
19 сеп 2021 23:15, Михаела Лазарова
5
Кои са признаците, че не ви достига витамин D?
Снимка: Istock

Витамин D е съществен за здравето компонент, който се синтезира в организма главно чрез слънчевата светлина. Той е мастноразтворим витамин, който играе много важна роля за редица процеси в организма, сред които имунните защити, нормалната функция на сърдечносъдовата система, поддържането на теглото, хормоналния баланс в тялото.

Витамин D се набавя и чрез храната. Той присъства в рибата, яйцата, зелените листни зеленчуци, морските дарове, сирена, гъби, портокали и цитруси.

През есента и зимата обаче, когато слънчевото греене е намалено, а ние сме облечени с повече дрехи, кожата ни няма досега със слънчевата светлина. Съответно синтезът на витамин D в тялото обикновено намалява.

Кои са признаците, че не ви достига витамин D?

Влошено костно здраве

Витамин D участва в синтеза на костно вещество и неговата плътност. Без него усвояването на калция се намалява, от което може да произтече и влошено костно здраве. Ако не получавате достатъчно витамин D е възможно да започне освобождаване на калций от костите, което да доведе до нарушаване на тяхната плътност и здравина.

Лошо настроение, депресия

Витамин D влияе значително и на настроението. Ниските му нива се свързват с влошено настроение и потенциално предразположение към депресия. Многобройни проучвания, цитирани от mindbodygreen.com констатират, че съществува връзка между витамин D и нормалното протичане на психичните процеси в мозъка.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Q преди 1 месец
Баба е работила цяб ден на полето и в градината и си го е набавяла от слънцето. А който е заврян в офиса или под локдаун, трябва да го приема допълнително.
2
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Баба не е чувала ни за витамини а бс и де
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недостигът на витамин D има връзка с тежкото протичане на Ковид. Запасете се с витамин D3.