5 храни, които ускоряват процесите на стареене

Наситените мазнини също са виновни за влошаване на здравето
28 сеп 2021 22:12, Михаела Лазарова
11
5 храни, които ускоряват процесите на стареене
Снимка: Istock

Балансираното хранене и воденето на здравословен начин на живот като цяло са много важни предпоставки за доброто здравословно състояние с напредване на възрастта. Ако искате да остарявате здравословно е нужно да спазвате някои норми и принципи на хранене още от младостта си. Те могат да допринесат за доброто състояние на организма и да бъдат предпоставка за дълголетие и крепко здраве.

Консумацията на някои храни, особено ако са в излишък, може да влоши здравословното състояние, да предизвика възпаления в клетките и тъканите, да ускори процесите на стареене. Ако искате да остарявате здравословно, изключете или ограничете до минимум тези хранителни вещества.

Захар

Прекомерната консумация на захар, особено ежедневната, може да доведе до възпаления, повишен риск от затлъстяване, диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, повишаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Ограничете приема на захар до минимум. Наблегнете на естествените източници на въглехидрати, от които тялото ви реално има нужда – плодовете, зеленчуците, зърнените и пълнозърнестите храни.

Сол

Солта е другият враг на здравето. Тя е необходима в много малки количества. Организмът си я набавя от храните, които консумираме всеки ден, защото в много от тях се съдържат натурални количества натрий. Добавената сол се явява в излишък за организма, като това може да бъде предпоставка за хипертония, сърдечносъдови заболявания, възпаления, бъбречни заболявания, което да навреди на цялостното здраве.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
ГОШО преди 2 години
Аз съм забелязал че не храната ускорява стареенето ,а дата първи януари Отнася се за всички без изключение и пушачи и непушачи и трезвеници и пияници и тия дето ядат слад и солено и разните му там тревопасни вегани ,за всички
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е в дозата, от всичко по малко и ще илядим.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето като не са яли сол и захар са живяли средно по 50-60 години, сега 80 и нагоре. Най-вредните работи за на път да изчезнат - пушене и приемане на твърд алкохол. И солта и захарта са важни за оббмяната на веществата - организмът сам си казва от какво има нужда така че ако ви се преяде нещо го хапвайте без да се прекалява.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички храни се изсиpaт!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това никой не е избягал освен Лили Иванова
2
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Яжте суджуци... сол и захар са подправки :)))
1
5
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Хапвам си редовно и сол, и захар. Ега стана инвалид да изкарам и аз някой лев от таз държава, хахаха. ;}