Българската ваксина е на фаза добър научен проект

Предстои да бъдат доказани ефективност, безопасност и икономическа изгода
6 окт 2021 11:05, Ния Христова
31
Българската ваксина е на фаза добър научен проект
Снимка: БГНЕС
Българската ваксина срещу COVID-19 в момента е на фаза добър научен проект.
 
"При изследвания ин витро на миши модели резултатите са много надеждни. Предстоят етапи, които да отговорят на въпроси доклоко българската ваксина е ефективна, доколко е безопасна и доколко икономически изгодно е нейното производство".  
 
Това каза в ефира на Нова тв проф. Пенка Петрова, директор на Институтата по микробиология на БАН.
 
Тя добави, че тестове с хора все още не могат да бъдат направени, защото трябва да се ангажира голяма фармацевтична компания с това, тъй като се изискват много средства.
 
"Може би професор Чорбанов има някакви начални разговори с фирми, но колективът, който разработва ваксината, трябва да върви към патентоване на своята идея, защото тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата държава и БАН биха печелили от такава идея", заяви още проф. Петрова.
 
Според нея е въпрос на време това да се случи, тъй като разработката не прилича на никоя друга ваксина - едната е като инжекция, като засега не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият прототип е спрей, финансиран от Фонд "Научни изследвания". 
 
"На този етап държавата не подпомага тази разработка, освен за втория прототип, който получава средства от Държавен фонд научни изследвания", разясни ученият и допълни, че за разработване на ваксина се изискват много средства и става дума за милиони.
 
За разработката на ваксина срещу COVID-19 проф. Петрова потвърди, че първо трябва да се завършат научните изследвания и след това да се представят резултатите, за да се поискат средства, а това е възможно да се случи най-рано след година.
 
"Идеята на ваксината е да бъде адекватна, която ще действа и върху нови варианти на коронавируса, тя ще бъде актуална", убедена е проф. Пенка Петрова.
 
Тя отбеляза, че мерките в Европа ще бъдат освободени заради големият процент на ваксинация, а България остава остров на малко ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
15
 
! Отговори
нс1ст преди 2 години
Е не сме и очаквали. Важно е да се усвоят парите, ваксини си имаме достатъчно.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да не е проект по "Труд и Творчество"!?
2
1
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Важното е да се усвоят едни пари, пък това, че я ще има годна ваксина в близките пет години няма никакво значение. Нищо, че Ковид до тогава ще е изчезнал.*** народ, слаба държава!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксина няма и парите са изпрани