Диета при мазна кожа

Ограничете солените храни
1
Диета при мазна кожа
Снимка: Istock

Мазната кожа и запушените пори са един от най-често срещаните проблеми с кожата. Те са предпоставка за акне, поява на черни точки, комедони, кожни възпаления. Лъщенето на кожата е допълнителен неприятен ефект, който понижава самочувствието и пречи на задържането на грима.

Диетата и храненето имат връзка със състоянието на кожата. Неправилното хранене може да влоши здравето на кожата и да създаде предпоставки за омазняване, прекомерна секреция на себум, запушване на порите, акне.

За да намалите омазняването и запушването на порите е важно да преминете към дългосрочна диета, която да превърнете в свой начин на живот. Тази диета има положителни ефекти както за кожата, така и за целия организъм, защото изключва редица вредни храни.

Кои са факторите, които предизвикват омазняване и запушени пори?

Една от най-често срещаните причини за повишена секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата са хормоните. Различни хормонални дисбаланси имат отношение към повишаване на секрецията на себум, предизвикващ запушване на порите. Високите нива на тестостерон и инсулин са сред най-честите причини за хормонално предизвикано омазняване на кожата. Консултирайте се с лекар, за да проверите дали нивата на тези хормони са в норма или не.

Запушването на порите се случва заради наслагване на кожни клетки, мръсотия, себум в порите, което причинява тяхното запушване, създавайки условия за възпаления.

Каква диета е добре да се спазва, за да се намали омазняването и запушването на порите?

Най-важно е да знаете какво не трябва да ядете, ако страдате от мазна кожа и запушени пори. Някои храни имат негативен ефект върху кожата, като повишават секрецията на себум, което създава допълнителни условия за запушване на порите и поява на възпалено акне.Тъй като инсулинът е един от хормоните, имащ отношение към омазняването и запушените пори, храните, които предизвикват рязко повишаване на този хормон е добре да се ограничат.

Храни с висок гликемичен индекс

Сред храните с най-висок гликемичен индекс са рафинираните въглехидрати, захарните изделия, сладкиши и десерти, тестени изделия от бяло рафинирано брашно, царевични сиропи и нишесте, някои плодове и зеленчуци (картофи, диня, пъпеш, ананас, тиква, маракуя), бял ориз.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: инсулинакнемазна кожа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Добро утро преди 2 години
Бекон с пържени яйца и ще лъщите.